FIFA Interactive World Cup 2017 najprestižnije je natjecanje te nogometne simulacije. Najbolji igrači na svijetu borit će se za titulu i 200 tisuća dolara prenosi index.hr!

KREĆE SVJETSKO PRVENSTVO U FIFA-i Najbolji igrači u borbi za 200 hiljada dolara
FOTO: Ilustracija

Još 2004. održano je prvo svjetsko prvenstvo u FIFA-i, a titulu je osvojio Brazilac Thiago Carrico de Azevedo. Tada nitko nije ni pomišljao da će 13 godina kasnije FIFA esport biti bliže nogometu nego ikad prije.
Nažalost u Bosni i Hercegovini ne postoje aktivni ozbiljni klubovi koji bi uzeli učešće na ovakvim smotrama i prvenstvima. Iako važimo za lijenu populaciju koja želi zaraditi što lakše, ovaj vid zarade u našoj zemlji još uvijek nije zabilježen.

O samom takmičenju igrice FIFE za koju se ovih dana organizuje i svjetsko prvenstvo donosimo kratak osvrt našeg Anel Imširović o kojem smo ranije pisali, akoji za posao ima testiranje i recenziju najnovijih i najboljih video igri na svijetu.
Videoigra FIFA samo se pridružuje novoj sportskoj disciplini “eSports” odnosno elektronski sportovi, koji će čak vrlo vjerovatno biti na olimpijadi u Parizu, 2022. godine. Prema najavama organizatora olimpijade trebale bi se uvrstiti igre League of Legends, Dota, Overwatch, CS GO itd., pa je velika vjerovatnoća da i EA želi tu da upadne.

Nagradjesu visoke, ali to nije i neko iznenađenje jer je prije par dana videoigra League of Legends imala veliko svjetsko finale i pobjednička ekipa je osvojila približno nevjerovatnih 10 miliona dolara što pokazuje da su ogromna ulaganja u gejming industriju, daleko više nego prije.

Razlog tome je svakako fokus da se od videoigri napravi pravi sport.

Na pitanje zašto nema timova iz BiH odgovor je ekonomske prirode najprije jer da bi mogli dospjeti samo na ovakva takmičenja neophodne su skupe konzole i najnapredniji gejmerski kompjuetri koji su jako skupi za naše uslove

Većina omladine u Bosni nema pristup modernim uredjajima iz navedenih razloga, pa nam je  i dalje konzola PS4 luksuz, a ukoliko se i nabavi konzola onda se vrši čipovanje iste kako bi se mogli koristiti piratski DVD-ovi jer su originalne igre opet skupe za naše uslove.

Piratstvo i sport ne idu skupa

KREĆE SVJETSKO PRVENSTVO U FIFA-i Najbolji igrači u borbi za 200 hiljada dolara
FOTO: Arhiv/Anel Imširović u dvorištu svog doma u Zvorniku

Što se tiče konkretno igre League of Legends, mislim da postoje samo dva igrača iz Bosne koja imaju “pravo” nastupanja u tim jakim takmičenjima i nastupaju za klubove osnovane u zapadnim zemljama Evrope i SAD.
Većina tih timova se sastoji od igrača isključivo iz drugih regija (UK, USA) jer nije eSports još toliko “zavladao” da bi to bilo worldwide i to je jos preskup sport za naše područje,  ali to nikako ne znaci da mi nemamo talenta za ovaj vid nadmetanja.

Završio je svoj osvrt Imširović za naš portal.

EA Sports posljednjih je godina napokon počeo razvijati FIFA-u u natjecateljskom smjeru i tako otvorio mogućnost razvoja te igre u esport. Priliku su uvidjeli i brojni nogometni klubovi koji su doveli FIFA igrače kako bi ih predstavljali na natjecanjima diljem svijeta. Novi smjer razvoja igre i interes nogometnih velikana dao je FIFA esportu vjetar u leđa.

KREĆE SVJETSKO PRVENSTVO U FIFA-i Najbolji igrači u borbi za 200 hiljada dolara

Svjetsko prvenstvo u FIFA-i (FIWC 2017) održat će se u Central Hall Westminster u Londonu, gdje će se 32 najbolja igrača na svijetu 3 dana nadigravati za titulu prvaka i 200 tisuća dolara. Čak 11 nogometnih klubova imat će svoje predstavnike na ovom prvenstvu, među kojima su PSG, Ajax, Lyon, Wolfsburg, CSKA Moskva i drugi. Za očekivati je da će se trend nastaviti te da ćemo dogodine imati još više nogometnih klubova koje će predstavljati FIFA igrači. FIWC 2017 trajat će od 16. do 18. kolovoza, a sve možete pratiti na službenom kanalu natjecanja.

(index.hr/zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *