Krijumčarenje migranata sve češće ide preko BiH, „paketi“ od nekoliko hiljada KM

Krijumčarenje migranata sve češće ide preko BiH, a “paketi” za odlazak u EU kreću se oko 2.500 evra, navodi se u najnovijem izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI TOC).

U izvještaju se ističe da je Beograd čvorište za sve rute krijumčarenja, a postoje tri glavna puta za krijumčarenje migranata u Srbiju. Glavne ulazne tačke su na jugozapadu oko regije Raška, na jugu preko Sjeverne Makedonije i na istoku iz Bugarske.

“U februaru 2024. godine, 35 ossto migranata ušlo je u Srbiju iz Bugarske, dok je više od polovine (53 odsto) došlo iz Sjeverne Makedonije”, navodi se u izvještaju GI TOC.

Zbog policijske akcije blizu granice sa Mađarskom, većina daljih tokova sada se usmjerava ka Bosni i Hercegovini.

“Većina migranata naknadno putuje u Sarajevo, a zatim nastavlja prema Bihaću ili Velikoj Kladuši, s ciljem da pređu granicu u Hrvatsku. Njemačka, Italija i Francuska su tri glavne zemlje namijenjene migrantima, iako konačna destinacija zavisi o nacionalnosti migranta”, navodi se u izvještaju GI TOC.

GI TOC

Iako policijske operacije izgledaju uspješno u razbijanju nekoliko krijumčarskih grupa ili mreža, nisu zaustavile tok izbjeglica i migranata. Naprotiv, preusmjerila je kretanje ljudi.

U februaru 2024. godine, u odgovoru na upite o njihovim sljedećim destinacijama, većina (82 odsto) migranata u Srbiji naznačila je Bosnu i Hercegovinu, devet odsto je izrazilo planove da putuju u Mađarsku, a drugih sedam odsto namjeravalo je direktno iz Srbije u Hrvatsku.

Za sve rute krijumčarenja, Beograd je čvorište. Što se tiče daljeg kretanja prema EU, Priboj, na granici sa BiH, postao je jedna od glavnih prelaznih tačaka.

“Navodi se da je Beograd postao čvorište ne samo za izbjeglice i migrante, već i za trgovce ljudima”, dodali su.

U međuvremenu, akcija srpske policije uzdrmala je tržište.

Cijene koje krijumčari naplaćuju za prelazak iz Srbije u BiH porasle su sa 200 evra na 500 evra, s obzirom na to da je ruta prema sjeveru postala manje privlačna. U Srbiji, “paketi” za Austriju koštaju oko 2.000 evra, dok za Njemačku koštaju 2.500 ili 3.000 evra.

Međutim, ovi su brojevi sada više podložni pregovorima jer je broj ljudi spremnih da se upuste u opasna putovanja smanjen. Takođe su se promijenili modaliteti. Pošto je policija ciljala udruženja taksista, koja sada većinom nisu u trgovini, krijumčari su se vratili uglavnom korištenju kombija i kamiona, saopštila je GI TOC.

CAPITAL: T. Zorić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *