Ilegalni migranti put od Sarajeva do Bihaća prelaze dovijajući se na razne načine. Jedan od tih načina je i uz pomoć krijumčara. Prema “printskrinu” razgovora između migranta i jednog od krijumčara da se zaključiti da im krijumčari uzimaju stotinu evra za prevoz do Bihaća.
migranti-petrovac
– Po osobi 100 evra od Sarajeva do Bihaća – piše migrant.

– Ne znam, vidjeću sutra – odgovara osoba zadužena za organizaciju prevoza.

– To je uredu. Mislim da ima 20 ljudi – kaže dalje migrant.

U nastavku konverzacije krijumčar se javlja migrantu i podsjeća ga da su se ”čuli prije dva dana u vezi s transportom od Sarajeva do Bihaća”, na što mu on odgovara “OK, brate”.
Prostom računicom, 20 osoba po stotinu evra je 2.000 evra. Za jednu turu. Dolaskom ljepšeg vremena sve više migranata napušta i prihvatne kampove u okolini Sarajeva, Ušivak i Blažuj i upućuje se prema Bihaću. Cilj im je doći što bliže granici s Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom, piše Avaz.

Franka Vican, portparol Granične policije BiH, kaže da su službenici ove policijske agencije za pet mjeseci spriječili 2.514 osoba u ilegalnom prelasku granice.

– Broj pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice u martu i aprilu ove godine bio je značajno manji u odnosu na prethodnu godinu, s obzirom na pandemiju korona virusa i restriktivne mjere u susjednim zemljama, ali i BiH. Ublažavanjem restriktivnih mjera očekuje se i veći broj ilegalnih migracija. Već sada na području Zvornika sve je veći broj migranata koji pokušavaju ilegalno preći granicu – kaže Vican.

Dodaje da je najviše migranata iz Pakistana, zatim Avganistana, Maroka i Alžira.

– Granična policija BiH, svim raspoloživim materijalno-tehničkim i kadrovskim kapacitetima, ulaže maksimalne napore u zaštiti dgranice – pojašnjava portparol GPBiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *