SRBAC – Lovačko udruženje “Srna” iz Srpca odlučno je da nabavkom novih video-kamera i terenskog vozila snažnije stane u kraj krivolovcima, koji haraju srbačkim lovištem čak i u vremenu pandemije virusa korona, nerijetko i tokom policijskog časa.

Predsjednik udruženja Goran Savanović kaže da će kamere koje se postavljaju ovih dana omogućiti da video-nadzorom bude pokriven najveći dio lovišta.

– U prošloj godini smo značajnije krenuli sa ovom aktivnošću nabavkom velikog broja pokretnih i stacionarnih kamera, a uvezali smo se i u sistem video-nadzora koji je instalirala opština Srbac u saradnji sa policijskom stanicom, čime su pokriveni svi važniji putni pravci, a time i prilazi lovištu. Krenuli smo i sa postavljanjem tabli na kojima se nalazi upozorenje da je lovište pod video-nadzorom – rekao je Savanović.

On je dodao da će, nakon što stigne novo vozilo, njihove lovočuvarske službe biti još prisutnije u svim dijelovima lovišta.
– Odlučni smo da stanemo u kraj nesavjesnim lovcima koji nemaju obzira ni tokom vanrednog stanja. Pronašli smo veliki broj postavljenih zamki u lovištu, a dobili smo dojave od naših članova da se upotrebljava i oružje, čime ne samo da se krše propisane mjere već i ugrožava bezbjednost ljudi. Zatražili smo u tom pogledu i asistenciju policije – rekao je Savanović.

Srbački lovci su iskoristili lovostaj kako bi izgradili nove hranilice i solišta, što je vrlo značajno u ovom periodu kada se stvara novi podmladak i fond divljači.

SRBAC-Srbacki-lovci-dopunjavaju-hranilice-e1586900744360

Među njima su Ninko Petković i Boško Davidović iz Kaoca, koji svaki slobodan trenutak, poštujući mjere kriznih štabova, koriste kako bi poboljšali lovnu infrastrukturu.

– Postavili smo do sada dvije hranilice, četiri solišta i izgradili dvije čeke. Iskopali smo i stari izvor, gdje se kaljužaju svinje. Dobili smo pomoć od našeg sugrađanina Radivoja Mikića, starog srbačkog lovca, koji nam je za ove potrebe poklonio četiri vreće kukuruza – kazao je Davidović.

Pomoć
Kako bi pomogli svojim najstarijim članovima, koji zbog mjera ograničenja kretanja ne smiju napustiti svoje domove, Upravni odbor Lovačkog udruženja “Srna” je na telefonskoj sjednici donio odluku da uruči 25 prehrambeno-higijenskih paketa.

– Mnogo je naših lovaca koji ne mogu sami da dođu do osnovnih životnih namirnica, a među njima je značajan broj oboljelih. Uz pomoć predsjednika lovačkih sekcija sačinili smo spisak i podijelili pakete, a dobili smo podršku i od kriznog štaba opštine i načelnika Srpca Mlađana Dragosavljevića – rekao je Goran Savanović.

(zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *