Odnedavno u Zvorniku gurmani imaju na raspolaganju svježe i tople kulake ili klepe, zavisi iz kojeg dijela Bosne dolazite.

Kulaci (klepe) napokon dostupne i u Zvorniku
Čekaju vas u Zvorniku kod DM-Doner

Braća Uzunić su u svom ugostiteljskom objektu DM-DONER, kako su ranije i najavili, uvrstili u ponudu i kulake. Tradicinionalno bosansko jelo kulaci u Zvorniku je sada dostupno po vrlo pristupačnim cijenama i dosta obimnim porcijama.
Portal Zvornicki.ba ,onima koji do sada nisu probali zvorničke kulake- klepe, preporučuje hitnu posjetu DM Doneru i kušanje ovog tradicionalnog jela. Jedan od posjetitelja kojeg smo zatekli prilikom obilaska je Osman Halilović koji je kratko prokemntarisao novu ponudu u našem gradu:

Upravo isprobano. I, šta kazati osim: – Divička posla! – u prevodu: Nesvakidašnji užitak u vrhunskom nimetu! Kao nekada kad se sa sinije jelo. Toplo preporučujem

Kulaci (klepe) napokon dostupne i u Zvorniku
Ista lokacija proširena ponuda

KLEPE-LATICE-KULACI…. 

Od davnina na našim prostorima je ovo jelo. Fina nadjevena tjestenina, kuhana u vodi, prelivena umakom, istančanog okusa. U zemljama našeg okruženja, pod drukčijim nazivima, ali kao da vuku korijene iz istog izvora.
Ovdje su kulaci ili vam klepe drugačije od kupovnih zaleđenih. Jufke prije razvijanja moraju biti vrlo mekane.
Ovo se tijesto pravi sa 500 gr glatkog brašna, 2 jaja, 2 žumanjka, kašičicom soli, 1.8 dcl vode, 6 kašika ulja.

Dobro se razvija, pa se priprema nadjev od mljevene junetine ili piletine, sitno sjeckanog luka, papra, soli i malo ulja. Malene hrpice na polovici razvaljanog tijesta, preklopaju se praznom polovicom, pa režu učetvrtaste oblike.

Na malo maslaca, kašika crvene paprike ili bijelog luka ili peršuna, pa dosta vrhnja. Ovim se klepe mogu da prelivaju.
Treba jednostavno probati. Ukoliko kod kuće nemate dovoljno vremena da pripremate kulake, možete kod nas u objektu, dobrodošlice uvijek ima.

Po potrebi vršimo i kućnu dostavu. Bliži se vrijeme Ramazana, svi zainteresirani za kolektivne iftare mogu da se jave za suradnju.

Kulaci (klepe) napokon dostupne i u Zvorniku
Kućno izdanje

U slast vam bilo!

Riječi su Mustafe Uzunića vlasnika lokala DM Doner, prvog u Zvorniku koji služi zvorničke kulake i sarajevske klepe.

Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *