Ljetne temperature za vikend pa onda slijedi ''Goveđa zima''

Do 15. aprila prognozira se sunčano i toplo vrijeme, potom od 16. do 20. izgledne su česte padavine, uz pojačan vjetar i temperature zraka niže od prosječnih za ovo doba godine. Stabilnije vrijeme uz uobičajene temperature očekuje se od 21. do kraja prognoznog perioda.

Temperature će tokom sedmice pasti i za dvadeset stepeni u pojedinim dijelovima BiH, a posebno u visočijim dijelovima.

Od 17. do 22. aprila, očekivane temperature zraka tokom jutra kretaće se od 2 do 7 u Bosni, u višim područjima zapadne, centralne i istočne Bosne od 0 do 5, u Hercegovini od 4 do 9 °C, a maksimalne u Bosni do 16, u Hercegovini do 20 °C.

Od 23. aprila do kraja prognoznog perioda, očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 4 do 9, u Hercegovini od 6 do 11, danju u Bosni do 23 u Hercegovini do 25 °C.

Uskoro ulazimo u drugu polovinu mjeseca aprila, po narodnom kalendaru razdoblje poznato i kao “Goveđa zima.  Za dane pred nama kažu da su to dani takozvane goveđe zime.

Narodni običaji, predanja, tradicija, mjerenje i evidentiranje određenih prirodnih pojava prema raznim događajima, uvijek su u ljudima budili znatiželju i poseban faktor za predviđanje vremenskih prilika. Reakcija i ponašanje biljaka i stoke, odnosno, njihove aktivnosti precizno su opisivali određenu pojavu ili period koji dolazi.

Ulazak u drugu polovinu mjeseca aprila, po narodnom kalendaru period poznat i kao “Goveđa zima”, a prema zonalnom praćenju vremena i kretanja Mjeseca, to je period kada Sunce ulazi u sazviježđe Bika. Zašto se baš zove goveđa zima i šta donosi?

Svaku novu pojavu, o kojoj ljudi nisu ništa znali, bez nauke i stručnog pojašnjenja, opisivali su prema ponašanju životinja i biljaka. Tako je i promjena u ponašanju goveda svake godine poslije druge polovice aprila mjeseca opisana kao “Goveđa zima”. Narodski rečeno to je izgledalo ovako: Rano proljeće, u noći i jutarnjim satima zima još pokazuje zube, budi se vegetacija, silaže i sjenaže je skoro nestalo. Nakon duge zime goveda konačno izlaze iz štala na pašnjak.

Na pašnjacima su mlade biljke naročito leguminoze lucerne i djeteline. Obično u jutarnjim satima se stoka ispuštala van na ispašu.

Autor iliustracije je Admir Delić iz Tojšića

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *