Majka djeteta sa autizmom: Nije samostalan i 24 sata mora imati nadzor

Senada Barčić iz Kalesije majka je 12-godišnjeg Selmira koji ima autizam te su danas obišli prilagođene prostorije Centra za autizam “Meho Sadiković” u Tuzli koji je svečano otvoren.

Zatičemo ih kod jedne od posebno uređenih prostorija. Selimir se igra i zabavlja unutra dok Senada stoji na vratima i nadgleda ga. Kako majka priča, njene dijeto je do treće godine normalno pričalo i bilo zdravo. U trećoj godini počeli su problemi i dijagnosticiran mu je poremećaj iz spektra autizma.

“Prestao je govoriti, povukao se u neki svoje svijet, nije reagovao na svoje ime,  nismo mogli doprijeti do njega. Uslijedila je rana intervencija, udruženja “Mali svijet” iz Lukavca i do dan danas smo tu. Vodimo ga privatno logopedu u Tuzlu, a od septembra pohađa nastavu u Zavodu u Tuzli”- priča majka i dodaje da je u redovnoj školi tri godine bio samo broj u razredu i da nije bilo napretka nikakvog.

“U Kalesiji nemamo ništa. Sve moramo tražiti dalje. Muž i ja smo nezaposleni, muž je invalid bez primanja. Preživljavamo od Selmirove njege, ima primanja- Teško je”- priča majka i naglašava da njen sina zahtjeva pažnju i nadzor 24 sata.

Miran je i nije agresivan, ali nije ni samostalan i ovisi od pomoći majke.

“Može sam jesti, piti, otići u toalet, ali je nepredvidljiv. Nikad ne znaš šta može uraditi. Moramo paziti na njega”- kaže Senada.

Ona i njen sin dolazili su prethodnih dana u obilazak novootovorenog  Centra za autizam”Meho Sadiković” te se upoznali sa kapacitetima, načinom rada i slično.

“Nadamo se da će to biti dobro za našu djecu i neko rješenje. Imaju uslove i stručne ljude. Ne znamo još detalje, nagovijestili su nam da bi uskoro počeli tretmani. Posebno mu treba logoped i da se navikava na ovo sve jer će mu boravak ovdje biti koristan”- opitimistična je ova majka.

(Nataša Tadić za Balans)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *