Mala matura ove godine u svim osnovnim školama, testovi pred đacima krajem maja

U svim osnovnim školama u Republici Srpskoj u ovoj školskoj godini biće sprovedena eksperimentalna mala matura za učenike završnog razreda osnovne škole, a testovi pred đacima će se naći 29. i 30. maja ove godine, potvrđeno je iz Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Prosvjetni radnici smatraju da je jako bitno da se sprovodi mala matura, te se nadaju da će od naredne školske godine mala matura početi da se vrednuje prilikom upisa u srednje škole.

– U skladu sa programom eksperimentalne male mature, učenici devetog razreda će rješavati nizove zadataka objektivnog tipa iz srpskog jezika, jezika bošnjačkog naroda, za učenike koji jezik bošnjačkog naroda izučavaju na prostoru Republike Srpske i matematike – rekli su iz Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Ističu da je planirano da se eksperimentalna mala matura realizuje 29. i 30. maja ove godine.

– Učenici će zadatke iz srpskog jezika, odnosno jezika bošnjačkog naroda rješavati 29. maja, a zadatke iz matematike 30. maja tekuće godine – rekli su iz Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Ljubiša Blagojević, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije i direktor Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” Doboj, rekao je za Nezavisne novine da je jako dobro što će u ovoj godini u svim osnovnim školama u Srpskoj biti sprovedena mala matura, što do sada nije bio slučaj.

– Ranijih godina, jedan broj škola je učestvovao u eksperimentalnoj maloj maturi, a ove školske godine sve škole će imati ovu provjeru znanja – dodao je Blagojević.

Ističe da je njihova škola i prošle godine učestvovala u eksperimentalnoj maturi.

– Nadam se da će od naredne godine prestati da bude eksperimentalna matura, te da će biti zvanično da se polaže mala matura koja će imati uticaj prilikom upisa u srednje škole – izjavio je Blagojević.

Ističe da đaci, sve dok ne bude pravo vrednovanje male mature, neće joj davati poseban značaj.

– Ovo je sada bukvalno treniranje nekih pravila kako će to izgledati kada to bude zvanično. Sigurno je da će se djeca potruditi da bolje urade testove kada budu znali da će im od toga zavisiti koju školu će moći upisati – rekao je Blagojević i zaključio da se nada da će od naredne školske godine to biti zvanično pravo polaganje.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je u razgovoru za Nezavisne novine da se nada da će ova školska godina biti posljednja godina kada se vježba mala matura.

(Nezavisne)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *