Autor: A. Sijerčić, prenosimo tekst objavljen na portalu Faktor.ba, a koji se odnosi na akciju pomoći mališanma naselja Kamenica.

Mališani u Gornjoj i Donjoj Kamenici dobili poklone za predstojeću zimu
Kažu da osmijeh na licu djeteta nema cijenu, a tako je malo potrebno da bismo ga izmamili.

Dokazali su nam to još jednom radnici kompanije BH Telecom, Direkcija Sarajevo, Generalna direkcija i Telecom inženjering koji devetu godinu zaredom, provode humanitarnu akciju za djecu povratnike u RS.

Nakon Višegrada, Međede, Kotorskog kod Doboja, Vlasenice, Konjević Polja, Diviča, Kule Grada i Jošanice kod Zvornika, Kotor Varoši, Čajniča, Goražda… ovog vikenda toplom obućom, koja će im dobro doći u predstojećoj zimi, obradovali su mališane Gornje i Donje Kamenice kod Zvornika.

Mališani u Gornjoj i Donjoj Kamenici dobili poklone za predstojeću zimu

– Obezbijedili smo oko stotinu pari obuće koja je kupljena od novaca kojeg su radnici, od svojih plaća, odvojili. Skupljeno je oko 10.000 KM. Što se tiče Zvornika, ostalo nam je još djece na širem regionu, ali se nadamo da ćemo sa narednom godinom privesti kraju akciju podjele obuće u ovoj Općinu. Cilj nam je pomoći povratnicima u RS i obradovati djecu. Znam da je pomoć simbolična, da povratnici u ovaj entitet imaju puno problema, ali eto mi im ovim želimo poručiti da nisu sami i da mislimo na njih – kaže Kasim Pita, predsjednik JOB-a BH Telecom Direkcija Sarajevo.
Lijepo je jučer bilo u Gornjoj Kamenici. Okupljeni u džamiji u ovom povratničkom džematu, mali heroji sa nestrpljenjem su dočekali goste iz Sarajeva. Uzbuđenje i radost ogledali su se na njihovim licima dok je, svako za sebe, birao prikladnu obuću.

Mališani u Gornjoj i Donjoj Kamenici dobili poklone za predstojeću zimu

Oduševljenje što će u ponedjeljak u školu u novim i toplim patikama nije krio ni jedanaestogodišnji Hamza Mehmedović. Sretan je kaže, bio kad mu je babo sredinom ove sedmice kazao da će dobiti novu obuću.

– Izabrao sam one koje mi se sviđaju. Jedva čekam ponedjeljak da ih obujem u školu, pa da mi ih vide drugovi – kaže Hamza, učenik šestog razreda OŠ “Jovan Cvijic” u Drinjači, koja je od Gornje Kamenice udaljena 25 kilometara, dječaka koji ima svoj san, a to je da trenira fudbal i jednom postane Edin Džeko.

Tople gojzerice izabrala je devetogodišnja Dženita Smajić. Dok čvrsto drži za ruku trogodišnju sestru Eminu, stidljivo nam govori da je učenica četvrtog razreda područne škole u Donjoj Kamenici, koja je od njene kuće udaljena četiri kilometra.

– Imam tri sestre. Jednoj je 14, drugoj 15 godina, a Emina je najmlađa. Ima malu nogu, pa za nju nema obuće, ali je babo obećao da će joj kupiti cipele. Ja sam sebi izabrala – govori Dženita koja je odlična učenica i zaljubljenica u košarku.

Radosni su bili i osmogodišnji Sadin i šestogodišnji Safet Kunić, braća koja zajedno pohađaju školu u Donjoj Kamenici. Imaju još dva brata – petogodišnjeg Amora i dvoipogodišnjeg Adina. Dobro će im doći topla obuća, jer nisu rijetki dani kad se kažu, zbog autobusa koji se često kvari, kući vraćaju pješice.

Mališani u Gornjoj i Donjoj Kamenici dobili poklone za predstojeću zimu

– Najteže nam je kad pada kiša ili snijeg. Prsti ozebu, ali sada imamo novu obuću, pa će nam biti suhi i topli – kazuje najstariji od četverice braće Sedin.

Zahvalnost što su gosti iz Sarajeva izabrali baš njegov džemat izrazio je i Mirsad Smajić, mutevelija u džamiji u Gornjoj Kemenici.

– Naš džemat trenutno ima oko četrdesetak mališana koji pohađaju područnu školu u Donjoj Kamenici. Oni su naše najveće blago jer da nije njih ni Kemenice ne bi bilo. Zato trebamo učiniti sve da naše mlade naraštaje zadržimo ovdje, da im omogućimo da mogu živjeti život koji je dostojan čovjeka, a ne da ih pustimo da, trbuhom za kruhom, odlaze u bijeli svijet – kazao je Smajić.

(Faktor.ba)