Međunarodni dan mladih u Bosni i Hercegovini: „Omladinski aktivizam nije floskula“

0
Međunarodni dan mladih u Bosni i Hercegovini: „Omladinski aktivizam nije floskula“

U skladu sa trenutnim okolnostima, Međunarodni dan mladih će se obilježiti u online prostoru, gdje će se mladim aktivistima i aktivistkinjama dati prilika da iznesu vlastito mišljenje o omladinskom aktivizmu.

U Bosni i Hercegovini postoji veliki broj mladih ljudi koji konstantno nadograđuju svoja znanja i vještine, te svoje kapacitete koriste za zagovaranje i rad na rješavanju problema u svojim zajednicama. Tokom krize izazvane korona virusom, mladi iz ovih udruženja su uključivanjem u terenski rad organizacija kao što je World Vision BiH i krizne štabove državnih institucija dali veliki doprinos svojim zajednicama.

Podjelom paketa osnovnih životnih namirnica, zaštitnih i higijenskih sredstava, pružanjem prve pomoći i pružanjem podrške djeci u praćenju nastave, te razgovorom sa zabrinutim građanima su doprinijeli smanjenju panike među stanovništvom.

„Omladinski aktivizam nije floskula i mi smo to našim radom dokazali. Mi smo budući/e, ali i sadašnji/e, nosioci/teljice promjena i neophodno je da nas svi čuju i podrže na adekvatan način u našim stavovima, željama, razvoju”, poručili su mladi iz udruženja mladih „Trik”, „Kvart”, „Baum”, „Korak” i Omladinskog kluba Zvornik.

Omladinski aktivizam je ključ i glavni alat u rješavanju mnogih globalnih problema mladih, ali i društva generalno. Zbog toga, World Vision BiH godinama ulaže u edukaciju i razvoj kapaciteta mladih ljudi, pružajući im prilike za lični razvoj i napredovanje. Dodatno, ova organizacija se trudi da mlade ljude uveže u pan-nacionalnu mrežu, te ih osposobi za zagovaranje na lonalnom i nacionalnom nivou.

„Svjesni smo da edukacija sama po sebi nije dovoljna, te mlade uključujemo u procese donošenja odluka i mreže kroz koje mogu ostvariti svoje interese”, izjavila je Nina Zupan, koordinatorica za razvoj zajednica World Vision BiH.

Međunarodni dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. augusta. Prvi put je obilježen 2000. godine i dan ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenik/ca i studenata/ica.

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...