Meteorolozi najavili promjenu vremena: Stiže i do pola metra snijega

Na Fejsbuk stranici BH Meteo objavljena je prognoza za dane vikenda, a meteorolozi tvrde da u pojedine dijelove BiH stiže i do pola metra snijega.

23.02. – 23:00 | Hladna fronta uz padavine se približava sa zapada i uskoro(oko ponoći) će zahvatiti zapadne dijelove naše zemlje. Do jutra i sutra će se postepeno kretati dalje ka istoku, zahvaćajući tako čitavu zemlju. Obilnije padavine sutra u Hercegovini, na jugozapadu i zapadu Bosne. Jače kiše lokalno može biti i preko centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne usljed stacioniranja fronte u toku sutrašnjeg dana. Na planinama iznad 1600 mnv susnježica i snijeg.

Što se tiče vjetra, jugo će u narednim satima postepeno slabiti, a njegovo potpuno slabljenje se očekuje sutra ili po prolasku frone koja ide sa zapada. Neki vrhunac vjetra, bar za većinu mjesta, je iza nas.

Za vikend se u Hercegovini i jugozapadu Bosne očekuju obilne padavine uz lokalno grmljavinsko nevrijeme. U ostatku zemlje manje padavina i samo povremeno, objavili su meteorolozi sa stranice “BH Meteo”.

“Ojužilo je, povremeno pojačan jugo puše u većini krajeva. Njegov vrhunac očekuje se večeras i u noći na subotu. Za vikend smirivanje vjetra kao nagovještaj padavina, koja se već lokalno javljaju. Najviše kiše, kako to obično i biva sa južinom očekuje Hercegovinu i jugozapad Bosne. Najprije planinske oblasti sjeverno od Mostara gdje bi se u naredna dva dana moglo skupiti i više od 100 litara po metru kvadratnom”, naveli su.

U ostatku zemlje će, prema njihovim tvrdnjama, biti znatno manje količine padavina, najmanje na sjeveroistoku zemlje gdje bi kiša samo pokupila prašinu, piše ATV.

“U većini krajeva će padati kiša, dok visoke planine očekuje povremeno snijeg. Najviše snijega očekuje se na visokim planinama sjeverne Hercegovine, poput Čvrsnice i Prenja. Na vrhovima preko 2.000 metara lokalno će pasti i preko pola metra snijega”, tvrde oni.

Ističu da već od večeras stiže prvi talas padavina do sredine dana u subotu.

“Tako da će veći dio vikenda proći u znaku nestabilnog i pretežno oblačnog vremena”, navodi se u objavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *