MFS-EMMAUS-ov Dnevni centar za djecu u Zvorniku besplatno koristi 60-ero mališana
Unutrašnje prostorije Dnevnog centra

MFS-EMMAUS-ov Dnevni centar za djecu u Zvorniku koji pruža sadržajan boravak uz aktivnosti edukativno-zabavnog karaktera za djecu iz lokalne zajednice, počeo je sa radom u septembru 2015. godine.

Međunarodni forum sloidarnosti EMMAUS je jedna od najaktivnijih humanitarnih organizacija koja djeluje na teritoriju cijele BiH. U posljednje vrijeme broj aktivnosti ove organizacije značajno je povećan i na teritoriji Zvornika. Pored pomenutog dnevnog centra kojeg pohađaju zvornički mališani, EMMAUS u Zvornik ima i svoj ured, a rukovodilac ovog ureda je profesor Elma Mustajbašić s kojom smo razgovarali o aktivnostima ove organizacije na prostoru našeg grada.

MFS-EMMAUS-ov Dnevni centar za djecu u Zvorniku besplatno koristi 60-ero mališana
Vanjski prostor dnevnog centra

Nedavno je uspješno organizirana Akcija prikupljanja brašna za stanovnike Sirije gdje je uz podršku Medžlisa Islamske zajednice Zvornik prikupljeno preko 44t brašna. Ovo je samo jedan u nizu uspješnih projekata koje MFS-EMMAUS realizira u saradnji sa MIZ Zvornik.

MFS-EMMAUS je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna, a svoje urede ima u Doboj Istoku, Sarajevu, Srebrenici i Zvorniku. Jedna je od najvećih humanitarnih i nevladinih organizacija ne samo u BiH nego i šire sa 220 zaposlenih i 50 aktivnih volontera. Za MFS – EMMAUS kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta. Neki od projekata koje provodi MFS-EMMAUS su prihvatni centar „Duje“ u Doboj Istoku od 2004. godine gdje je smješteno 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija, zatim

MFS-EMMAUS-ov Dnevni centar za djecu u Zvorniku besplatno koristi 60-ero mališana
Prisustvo na manifestacijama

mjesečno finansiranje 1040 djece bez jednog ili oba roditelja – jetima na području cijele BiH, stipendiranje 547 djece u Burkini Faso, internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima, dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici – Potočari i Zvorniku. MFS – EMMAUS vodi projekte za održiv povratak, pomaže žrtvama trgovine ljudima i ilegalne

migracije, te učestvuje u projektu sprečavanja zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

O aktivnostima koje se sprovode u Dnevnom centru Zvornik Elma Mustajbašić za Zvornicki.ba kaže:

Aktivnosti u Dnevnom centru imaju za cilj razvijanje i usavršavanje kreativnih, komunikacijskih i socijalnih vještina. Sve to se realizuje putem edukativnih, kreativnih, likovno-literarnih i muzičko-ritmičkih  radionica. Neizostavan dio su i sportsko-rekreativne i kulturno-zabavne aktivnosti, te individualni i grupni rad sa djecom.
U Dnevnom centru čije kapacitete redovno koristi oko 60-ero djece, uzrasta od 4 do 12 godina, uposlene su pedagogica i profesorica razredne nastave koje svakodnevno rade sa djecom, u terminu od 10h do 14h. Jedan od posebnih zadataka je učiniti djeci boravak prijatnim, posvetiti im pažnju te programske sadržaje prilagoditi interesima i uzrastu djece.

Pored svakodnevnih aktivnosti šta se još dešava u Zvorniku pod pokroviteljstvom EMMAUSa?

MFS-EMMAUS-ov Dnevni centar za djecu u Zvorniku besplatno koristi 60-ero mališanaPored svakodnevnih aktivnosti za djecu organizujemo i izlete u prirodu, posjećujemo umjetničke izložbe, razne manifestacije te učestvujemo u obilježavanju svih važnih praznika. Ovakve posjete pomažu u upoznavanju naših najmlađih sa bosanskohercegovačkom kulturnom i historijskom baštinom, kao i razvijanje interesovanja za tradicionalne i kulturne vrijednosti. Djeca MFS-EMMAUS-ovog Dnevnog centra u Zvorniku redovno učestvuju na svečanostima povodom obilježavanja Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH u organizaciji BZK Preporod Zvornik.
MFS-EMMAUS-ov Ured u Zvorniku je uspostavljen 01.10.2016. Prvi naš pozitivan korak od osnivanja je onaj koji vodi uvažavanju i poštivanju različitosti, što podrazumjeva osudu svih vidova nasilja, mržnje i netolerancije, kako u lokalnoj zajednici tako i u porodici. MFS-EMMAUS-ov Ured u Zvorniku se priključio Koaliciji “Za pozitivan Zvornik” pri Misiji OSCE-a u BiH kojoj je glavni zadatak promovisanje tolerancije i jednakosti. Također, Ured redovno uzima učešće u  organiziranju raznih događaja na ovom području sarađujući tako sa lokalnom zajednicom, mnogim udruženjima kao i pojedincima koji imaju za cilj promoviranje pozitivnih vrijednosti uopće.

Koliko koštaju usluge korištenja Dnevnog centra u Zvorniku?

Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji podržavaju naš rad. Usluge Dnevnog centra za djecu su potpuno besplatne i realizuju se uz pomoć donatora. Odgajati djecu u ovom vremenu nije nimalo lahko, stoga pozivamo sve one koji su u prilici da budu dio ove velike priče i da zajedničkim snagama našoj djeci pružimo što kvalitetnije uslove za rad. Jaka, sposobna, i zdrava omladina, garant su kvalitetne budućnosti naše Domovine, a biti dio toga nema cijenu. Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.
MFS-EMMAUS-ov Dnevni centar za djecu u Zvorniku besplatno koristi 60-ero mališana

Zvornicka.ba imao je zadovoljstvo medijskog pokroviteljstva posljednje aktinosti MFS na prikupljanju brašna za izbjeglice Sirije.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *