Prema nezvaničnim informacijama, teretni voz koji se iz pravca Brasine kretao ka Loznici kamenovali su danas (30. maj) oko 15 sati migrantni dok je prolazio kroz Banju Koviljaču. Na lokomotivi je polupan far i ulubljena limarija na više mesta dok mašinovođa i pomoćnik nisu povređeni, ali su uplašeni stigli u železničku stanicu u Loznicu.

Migranti kamenovali voz u Banja Koviljači, prije dva dana Lozničke novosti pisale o velikom broju migranata na željezničkoj stanici (FOTO)
FOTO: Loznicke novosti

Pošto je policija u Loznici obavila uviđaj i uzela izjave od njih, nastavili su put ka Rumi. Kako saznajemo, do sada se ovako nešto nije dešavalo, a ovaj događaj stvara bojazan da se nešto slično ponovi i prilikom prolaska putničkog voza kroz Koviljaču.

Kako nezvanično saznajemo, u Koviljaču su stigli i pripadnici žandarmerije.

Inače, kao što su LN juče pisale železnička stanica u Banji Koviljači je mesto gde borave ilegalni migranti koji dolaze ovde čekajući da se prebace u Bosnu.

Odmah po otvaranje prihvatnih migrantskih centara, koje nisu napuštali tokom vanrednog stanja zbog kovida-19, migranti su krenuli ka zapadnim granicama Srbije i ponovo su počeli da pristižu u loznički kraj. U Loznici ih trenutno nema, kao ranije, u većim grupama kod autobuske i železničke stanice, ali su zato ponovo skoncentrisani u Banji Koviljači.

Migranti kamenovali voz u Banja Koviljači, prije dva dana Lozničke novosti pisale o velikom broju migranata na željezničkoj stanici (FOTO)
Migranti pozirali u Banja Koviljaci za Lozničke novosti

U centru mesta u oči odmah padaju dva službena policijska automobila sa upaljenim rotacionim svetlima i nekoliko policajaca, a tek poneki migrant može se videti na ulici. Manja grupa je na travnjaku iza zgrade Pošte, dok ih danas (29. maj) oko 15 sati nije bilo u banjskom parku. Kako nam je nezvanično rečeno, sa migrantima je dogovoreno da se sklone kod napuštene zgrade železničke stanice i da u centar mesta dolaze najviše po dvojica, trojica, nikako u većim grupama. Oni su poslednjih dana u većem broju počeli da stižu u Koviljaču koja dobro pamti kraj 2011. kada je zbog velikog broja migranata ovde bila veoma naelektrisana situacija, a neki meštani kažu da ih stanje sve više podseća na reprizu te godine. Novo uznemirenja unelo je obijanje trafike u strogom centru mesta.

– Došla sam juče oko pet sati ujutru na posao i prvo videla razbacano smeće, a onda i rupu sa zadnje strane kioska. Otišla sam u policiju, a onda su došli inspektori iz Loznice i obavili uviđaj. Iz kioska su odnete grickalice, sokovi, piće, baterije, olovke, čokoladice, napolitanke, sve što im je palo pod ruku. Inspektor mi je rekao da su to učinili migranti koji su uhapšeni i poslati u zatvor. Policija je sada u centru i nadam se da se ovako nešto neće više dogoditi – kaže Stanka Panić, radnica u kiosku.

Meštanka Marija Stefanović, potvrđuje da migranti ponovo masovno stižu u ovo turističko mesto.

– U subotu, oko tri sata, iz autobusa koji je stigao iz Beograda izašli su samo migranti i niko više. Svakoga dana stignu po tri autobusa puna migranata, plus oni što dolaze iz pravca Loznice. Ima ih na livadi iza Pošte i Doma kulture, a najviše kod železničke stanice. Imam dete osmi razred, a ne smem da ga pustim u park. Svaki meštanin će vam isto reći, ovo počinje da podseća na 2011. i ne znam šta da radimo – kaže ona za portal LN.

Nezvanično, ovim ilegalnim migrantima, koji nisu u Centru za azil, preporučeno je da se vrate u prihvatne centre iz kojih su došli. Obavešteni su da im neće biti dozvoljeno da u Koviljači ostanu duže vreme i objašnjeno da ne pokušavaju da pređu u susednu BiH čija je granica još uvek ‘’zatvorena’’. Ruinirana zgrada železničke stanice i prostor oko nje danas je bio prepun migranata. Neki su spavali, drugi jeli, treći ležali po šinama i travi, ili na goloj zemlji. Spremno su pristali na razgovor i fotografisanje i uglavnom deluju poprilično opušteno. Potvrđuju da im je rečeno da budu ovde i da se ne kreću po mestu u grupama. Kažu da ih je najviše iz Avganistana, Pakistana, Bangladeša i jedna porodica sa malom decom iz Irana.

– U Srbiji sam godinu dana, a ovde dve sedmice. Bio sam u Pirotu i čim je prihvatni centar otvoren, krenuo sam dalje. Nameravam da pređem Drinu i preko Bosne se dokopam Francuske ili Belgije. Nemam tamo nikoga, ali ću se snaći, samo da dođem u zapadnu Evropu. Ovde imamo vodu, a hranu kupujemo u prodavnicama. Nema problema, nekad nas neko dok idemo ulicom pogleda nepoverljivo, ali ništa više. Stigao sam iz Kabula do Srbije za dva meseca, ali sad ne mogu nigde dalje – priča momak koji kaže da ima dvadeset godina i da se zove Abdul.

Ostali slušaju šta govori i klimaju glavama. U tom trenutku je stigao čovek iz Centra za tražioce azila i doneo im velike vreće za smeće i metle pa su neki odmah počeli da čiste stanicu i njeno okruženje. Dogovor je da se sami staraju o higijeni na ovom mestu gde im je za sada dopušteno da borave, sklonjeni od očiju prolaznika.

Migranti kamenovali voz u Banja Koviljači, prije dva dana Lozničke novosti pisale o velikom broju migranata na željezničkoj stanici (FOTO)

Neki meštani komentarišu da je migranta previše i da njihova pojava može dodatno pokvariti ionako, zbog pandemije koronavirusa, lošu turističku sezoinu, a ima i onih koji predlažu proteste i obraćanje lokalnim i državnim organima, kako se stvari ne bi pogoršale. Imaju utisak da se odgovornost kao pingpong loptica prebacuje sa jednih na druge, a problem niko ne rešava. Trenutno su migranti na železničkoj, a naredni dani pokazaće hoće li poštovati dogovor da se ne kreću po mestu u grupama i da li će se vratiti u prihvatne centre u kojima su bili, ili je želja za odlazak na zapad ipak jača pa će pokušati da ‘’preskoče’’ Drinu. Meštanima je važno samo da migranti zaobiđu Banju Koviljaču i izbrišu je sa svoje rute puta na zapad.

(Loznicke Novosti)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *