Povodom Međunarodnog dana izbjeglica u okviru kojeg se širom svijeta održavaju događaji i razgovori o izbjegličkim krizama i međunarodnom odgovoru na rastući broj izbjeglih i prognanih širom svijeta, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić je poručio da je temeljni preduslov za održivi mir u Bosni i Hercegovini povratak svih na svoje.
Ministar Edin Ramić uputio poruku povodom Međunarodnog dana izbjeglica
„Konvencija o statusu izbjeglica iz 1951. kao i rad međunarodnih misija širom svijeta na zaštiti izbjeglih i raseljenih lica predstavljaju važan stub odbrane od genocida, etničkog čišćenja i drugih ratnih zločina. Povratak izbjeglih na prijeratno mjesto prebivališta je garancija njihove trajne sigurnosti po povratku predstavljaju osnove borbe protiv posljedica oružanih sukoba širom svijeta.
Lekcije iz Bosne i Hercegovine trebaju služiti i kao dobri i kao loši primjeri prakse za sve nove krize i sve ono što se događa širom svijeta. Više od dvije decenije nakon sukoba, imovina je vraćena, ali brojni domovi još nisu obnovljeni, niti su do kraja osigurane prilike za obnovu života – što je nešto više od ‘krova nad glavom’. U našim mislima i srcima smo uz sve prognane Sirije, Palestine i svih drugih mjesta sukoba i rata, kao i uz naše sunarodnjake koji širom svijeta čekaju bolje uslove kako bi se mogli vratiti i obnoviti svoj život ovdje“, poručio je ministar Ramić.
„Jedan prognanik je previše, jedna razorena porodica je zločin. O tome moramo razmišljati kada radimo na povratku, te prestati se baviti visokom politikom, a više raditi sa ljudima na terenu. Stvarnost naše zemlje najbolje se vidi u kolektivnim centrima gdje porodice godinama čekaju mjesto koje će moći zvati domom. Zato poručujem izbjeglim i raseljenim licima da nisu zaboravljeni, poručujem povratnicima da ću se nastaviti boriti za bolje uslove života u zajednicama gdje su se vratili. Danas se sjećamo, opominjemo i upozoravamo“, zaključio je ministar Ramić.

(Saopštenje ministarstva)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *