U Zvorniku je, nakon dugo najava pa odgađanja, ministar prosvjete i kulture entiteta RS Dane Malešević održao sastanak s roditeljima bošnjačke djece iz Zvornika. Rezultat nikakav, dogovora nema.

Ministar obrazovanja Malešević posjetio Zvornik bojkot nastave u Liplju se nastavlja (FOTO+VIDEO)

Zahtjevi roditelja da se u đačke knjižice upisuje bosanski, a ne jezik bošnjačkog naroda i ovoga puta je ostao je bez odgovora. I dok resorni ministar tvrdi da će problem rješavati institucije sistema, roditelji najavljuju radikalnije mjere.

videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Obje strane ostale su pri svojim stavovima – osim o nazivu jezika, nije se došlo ni do dogovora da djeca nastave redovno pohađati nastavu.

«Ministar tvrdi da je on u pravu, a ostali – da smo mi u pravu», kaže Muharem Sinanović, predsjednik Savjeta roditelja MZ Liplje.

Jedan od roditelja Rahman Nukić ističe kako im je spočitavao da se umiješala politika, što su odbacili.

Problem će, tvrde, rješavati institucije sistema. Od 6 područnih škola u Zvorniku, u kojima se izučava nacionalna grupa predmeta, u bojkotu nastave od početka drugog polugodišta nalazi se za sada samo škola u Liplju. Sastanku roditelja sa resornim ministrom danas je prisustvovao i jedan broj djece.

«Djeca bi trebalo da su danas u školi i da nešto novo nauče, što će ih voditi kasnije kroz život, a mi odrasli te probleme koje odrasli izazivaju da rješavamo kroz institucije sistema. Mi imamo i Vladu i Skupštinu i Ustavni sud i sudove opštinske i okružne», navodi ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević (DNS).

Direktor zvorničke OŠ Sveti Sava Radomir Petrović poručuje da je dosta vremena izgubljeno, ali da još može stići: «Međutim, ako za koji dan djeca ne budu krenula, teško da će završiti ovu školsku godinu».

U narednima danima roditelji će priklupljati potpise na osnovu kojih će biti odlučeno da li će i ostale područne škole početi bojkot nastave.

federalna.ba