Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica organiziralo je okrugli sto, kojem je prisustvovao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, skupa sa privrednicima iz povratničkih sredina sa područja Srednjeg Podrinja.

Ministar Ramić sa privrednicima: Perspektive razvoja povratničke ekonomije

Riječ je o privrednim subjektima, koji su ostvarili saradnju sa Federalni ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, na projektima koji su rezultirali zapošljavanjem povratnika.

“U ovom mandatu, koji se bliži kraju, mi smo učestvovali što direktno što indirektnog na kreiranju oko 1.000 radnih mjesta u povratničkim sredinama. To smo uspjeli zahvaljujući saradnji za privrednicima. Krucijalno pitanje vezano za zapošljavanje povrantika jeste javno-privatno partnerstvo. A iako je riječ o značajnom pomaku, koji smo ostvarili u ovom mandatu, cilj je u idućem periodu da taj broj na godišnjem i mandatnom nivou bude još i veći”, kazao je ministar Ramić.

Dodao je da je tema sastanka bilo razmatranje perspektiva povratničkih sredina za dalji ekonomski razvoj.

“Na današnjem okruglom stolu razmotrili smo niz tema, koje su značajne za dalje zapošljavanje povratnika i razvoj povratničke ekonomije. Neka od značajnih pitanja bila su proizvodno-uslužni potencijali i profil radne snage u povratničkim sredinama, te potencijali za širenje tržišta za robe i usluge iz povratničkih sredina”, kazao je Ramić.

Ministar Ramić sa privrednicima: Perspektive razvoja povratničke ekonomije

Privrednici su iznijeli svoja iskustva, te prijedloge prema ministru Ramiću za ostvarivanje punog potencijala javno-privatne saradnje.

U vezi s navedenim pitanjima, a na temu korištenja IPA i drugih fondova, prezentaciju su održali i predstavnici Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA).

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, kao organizator ovog skupa, najavilo je da će u idućem periodu intenzivirati aktivnosti na komunikaciji privrednih pitanja i kreiranja planova za razvoj i zapošljavanje.