U mjestu Koraj kod Lopara živi oko 1.500 povratnika bošnjačke nacionalnosti, koji su se prije 15-tak godina vratili na imanja i oživjeli poljoprivredu, od koje sada mogu lijepo da žive.

Koraj - voće
Foto: Senad Pirić – Čupo

Povratnici se bave poljoprivrednom proizvodnjom, najviše voćarstvom, dobro su organizovani, imaju obezbjeđen otkup i izvoze velike količine voća.
Padine Majevice su izuzetno pogodne za voćarsku proizvodnju, pa je voćarstvo u Koraju tradicija.

Zasadi šljive, kajsije, kruške, trešnje dominiraju ovim područjem, a posljednjih godina je sve više i jagode. Ovih dana u toku je berba kruške i kajsije.

Alija Halilović iz Zemljoradničke zadruge “Agrokoraj” kaže da korajsko voće ispunjava ino standarde i da voćari raspolažu svim potrebnim certifikatima, poput Global Gap.

– Jagoda sa ovih prostora već 3 godine ide u inostranstvo, jedan manji dio i na domaće tržište, a ove godine radi se i sa supermarketima. Prezadovoljni smo plasmanom. Sve što proizvedemo i prodamo. Trešnju smo prodali na domaćem tržištu, dok je problem kruška koja kod nas dobro ne prođu – kaže Halilović.

Koraj - voće 2
Foto: Senad Pirić – Čupo

Ono što ne prodaju osuše i plasiraju na domaće i strano tržište. Procjene su da na plantažama u Koraju ima oko 300.000 stabala koštičavog voća, više od 6 hektara zasada jagode, a svake godine povećavaju plantaže. Cilj im je da imaju milion stabala.

– Ove godine ZZ “Agrokoraj” planira da otkupi oko 500 tona raznih roba jer te kapacitete naše hladnjače mogu da pokriju. Najviše će biti šljive, od 250 do 300 tona – kaže Halilović.
Dva otkupna mjesta u Koraju preuzimaju kompletan rod. Prošle godine ZZ “Agrokoraj” je izvezla oko 1.000 tona različitog voća.

To je velika podrška proizvođačima, kaže, mještanin Ragib Hašić.

– Živimo od poljoprivrede, a sreća je što imamo otkup i nema problema za plasman proizvoda. Planiram da proširim proizvodnju, a posadio sam oko 100 komada trešnje, dok je u planu sadnja šljive – kaže ovaj voćar.

Velika pomoć povratnicima da stanu na noge bili su brojni projekti koji su realizovani u ovoj povratničkoj mjesnoj zajednici.

Pristizale su i donacije, pa Koraj sada ima otkupnu stanicu, hladnjače, mašine za preradu.

Voćarstvo je perspektiva, a Koraj dijeli sudbinu drugih majevičkih sela.

Mladi napuštaju ove prostore u potrazi za poslom i boljim životom, ali ohrabruje činjenica da ima i sve više onih koji ne žele da napuste rodno mjesto.

Koraj - voće 3
Foto: Goran Bobić

Voda najveći problem

Jedan od najvećih problema stanovništa Koraja je voda za piće. Vodovod nije dovoljnog kapaciteta pa čim stignu ljetnje suše, uvode se restrikcije u isporuci, a to stvara poteškoće stanovništvu i probleme u voćarstvu.

U opštini Lopare kažu da u saradnji sa federalnom općinom Čelić traže rješenje.

– Obavili smo istraživanje i definisali izvorišne kapacitete. Čekamo na donaciju kako bismo mogli konačno da rješimo problem vodosnabdijevanja – naglašava načelnik opštine Rado Savić

(tekst: Euroblic.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *