Mladicu dužu od metar i težu od 10 kg u Drini ulovio dugogodišnji ribar Simo Pokorni (VIDEO)

Danas je u Zvorniku na rijeci Drini ulovljen kapitalan primjerak mladice teže od deset kilograma i duža od metar. Zbog sigurnosti ulovljene ribe, ista je brzo vraćena u rijeku Drinu, kako bi nastavila krasiti ovu rijeku čiji je ujedno i zaštitni znak. Riba je ulovljena na lokaciji “Feniks” u gradu Zvorniku.

Sretne ruke danas je bio dugogodišnji ribolovac Simo Pokorni koji je među naijskusnijim ribolovcima SRU “Bistro” Zvornik, pored iskustva za Simu se može reći da je ujedno i jedan od najkompletnijih ribolovaca na području Zvornika i šire. Porodica Pokorni, tradicionalno je vezana za rijeku Drinu i njen ribolov, Simin otac je bio ribolovac, kao i sin Nikola Pokorni koji je takođe je dugogodišnji ribolovac SRU “Bistro” Zvornik. Nikola je trenutno na privremenom radu u Njemačkoj gdje radi kao ljekar. Prema riječima članova SRU “Bistro” Zvornik, Simo zaslužuje samo pohvale jer svojom pojavom i šarmom na najbolji mogući način razvija ljubav prema ribolovu kod drugih ljubitelja Drine i ribolova.

Mladicu dužu od metar i težu od 10 kg u Drini ulovio dugogodišnji ribar Simo Pokorni (VIDEO)

Kako je izgledala današnja desetominutna borba sa drinskom mladicom pogledajte u video snimku u nastavku:

Prilikom lova mladice korišten je mamac silikonske “glavinjare” uz štap CTS 3m, mašinicu Ultegra 5500 c14+, mladica nije mogla da se “otkači”, a u nastavku pogledajte i sportski potez puštanja ulovljene mladice nazad u rijeku Drinu:

Riba mladica je zaista posebna vrsta koja krasi vode rijeke Drine.

Mladica (lat. Hucho hucho) je slatkovodna, brza riba koja pripada porodici pastrmki. Mladica se još naziva i drinska ljepotica, dunavski kolos, dunavski losos, kraljica bukova ili kraljica svih riba.

Mladica može da naraste preko 2 metra i dostigne masu od 52 kg. U Drini se nalaze najveći primerci u Evropi, a najveća zabilježena težina posljednjih godina, nakon izgradnje hidrocentrala bila je 34 kg. Postoji i fotografija ulova mladice od Halila Sofradžije iz Foče koji je ulovio maldicu od 58 kilograma iz 1938.godine.

Mladica se mrijesti od marta do aprila, a za to bira plitke i brze dijelove rijeke sa šljunkovitim dnom. Mladica je vrlo oprezna i teško ulovljiva riba, koja se hrani drugim ribama, ali i sitnim glodarima, žabama i pticama. Ona je san svakog ribolovca, a za njen lov se koriste razne tehnike i mamci.

Mladica je ugrožena vrsta zbog zagađenja vode, izgradnje hidroelektrana, krivolova i gubitka staništa. Ona je zaštićena zakonom u Srbiji i BiH, a dozvoljen je samo sportski ribolov uz poštovanje mjera i propisa.

(Zvornicki.ba)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *