Malo je onih koji svojim znanjem, radom, odricanjem, ali, prije svega, finom naravi čine sve da bi život Bošnjaka koji su se vratili u manji BH entitet učinili što smislenijim, kao što to rade pojedini vjerski službenici.

Mustafa ef. Muharemović

Jedan od onih, koji je od početka povratka u Zvornik, skupa s rahmetli Fadilom Banjanovićem, bio adresa za sve probleme, muke, ali i radosti povratnika, svakako je Mustafa ef. Muharemović, predsjednik Medžlisa IZ Zvornik. Za njegovog su mandata u Zvorniku obnavljane stare i građene nove džamije, kao i drugi vjerski objekti, ali i obnavljan i građen vjerski i kulturni život Bošnjaka.

Zahvaljujući povjerenju Muftijstva tuzlanskog, ali i mnogobrojnih Zvorničana, Mustafa ef. Muharemović je, između ostalog, već 15 godina nosilac aktivnosti kulturno-vjerske manifestacije ”Dani Hasana Kaimije”, u čijim su sadržajima mjesto našli učesnici svih vjera i svih nacija.

O kakvom čovjeku je riječ, pokazao je to i u subotu na Kula Gradu, kada je na iftar u lokalnu džamiju, skupa s glavnim imamom Zvornika, pozvao i muslimane i hrišćane koji su se tu zatekli, moleći ih da se svi osjećaju „kao u svojoj kući“.

Pjesničko veče Hasan Kaimija

Mustafa ef. Muharemović pripada onoj vrsti vjerskih službenika koji u gradu u kome su ponikli, u njemu službovali prije, a i poslije rata, svojom mudrošću i odmjerenošću čine mnogo na normalizaciji međunacionalnih odnosa.

(Dnevni avaz/Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *