Na današnji dan, prije tačno 32 godine, srpske snage, vojska i policija uz snage JNA  i paravojne jedinice pod vođstvom Željka Ražnatovića Arkana ovladale su gradom Zvornik i uspostavile potpunu kontrolu gradskog jezgra. Borbe koje su vođene 8.aprila na ulazu u Zvornik iz pravca Karakaja, nastavljene su na tvrđavi Kula Grad.

Među prvim žrtvama napada na Zvornik bio je i dopisnik Oslobođenja Kajšif Smajlović, koji je ubijen 9. aprila. Taj dan je poslao i svoj posljednji izvještaj Oslobođenju, u kojem je naveo da čuje kako dolaze po njega…

Alma Kapetanović je kćerka Kjašifa Smajlovića koja se u tome periodu nalazila na školovanju u Sarajevu, dok su njena majka, brat i otac bili u Zvorniku. Kako je kazala u razgovoru za Fenu, povodom  godišnjice ubistva njenog oca, molila je svoga oca da izađe iz Zvornika, ali on je smatrao da je baš tu potreban radi istine.

– Majku i brata je poslao preko mosta koji danas dijeli Bosnu i Srbiju. Na drugoj strani je bilo jedno naselje u kome su živjeli Srbi i muslimani, ali muslimani bi u svoje kuće prihvatali te stanovnike koji pređu iz grada Zvornika, izjavila je Alma Kapetanović.

Prema njenim riječima, oca Kjašifa se sjeća kao jednog od rijetkih ljudi koji je bio privilegovan da radi posao koji voli.

– Njemu je novinarstvo bilo stil života. Obožavao je svoj posao i imao kodekse po kojima se vodio. Upravo ti očevi moralni i etički kodeksi su odlučili da on ostane izvještavati iz Zvornika. Bio je svjestan težine situacije, ali nije pomišljao da izađe. Smatrao je svojom novinarskom dužnošću prenošenje istine svijetu, kaže Kapetanović.

Nakon što je pretučen, ubijen je u kancelariji dopisništva Oslobođenja u 51. godini života. Posmrtni ostaci Smajlovića pronađeni su u masovnoj grobnici Kazanbašča kod Zvornika u junu 2016. godine.

– Te rupe u koje su ih kopali se nalaze samo na drugoj strani obale rijeke od mjesta gdje je otac ispratio majku i brata. Oni su gledali kad su kopali te grobnica, kazala je Kapetanović.

Uprkos činjenici da se u Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina vodi 15 istraga u predmetima za ratne zločine po ubrzanoj proceduri na zahtjev VSTV-a, kako su kazali iz ove institucije, Almu Kapetanović i njenog brata nikada niko nije pozvao iz MUP-a entiteta RS ili tužilaštva u vezi sa informacijama o procesu za ubistvo njihovog oca Kjašifa Smajlovića.

– Kada uđete u jedno mjesto, kad hoćete da zamre istina, ubijete novinara, smatra Alma Kapetanović.

Kako kaže, nakon više od trideset godina, njenog oca prvog ubijenog novinara od 67 koliko ih je ubijeno u Bosni i Hercegovini, sjećaju se samo kolege novinari koji pišu i govore o zaslugama kako Kjašifa Smajlovića, tako i svih novinara koji su dali svoj život za domovinu i profesiju.

Grad Zvornik se ne sjeća Kjašifa Smajlovića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *