Na graničnim prelazima lišeno slobode devet osoba

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Bijeljina, 29. februara 2024. godine, lišili su slobode D.P. (1992.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Tuzli zbog krivičnog djela Prevara. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača i predat službenicima Centra sudske policije u Tuzlanskom kantonu.

Dan ranije, 28. februara 2024., pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Banja Luka, na letu iz Dortmunda, lišili su slobode R.D. (1996.). Utvrđeno je da ga potražuje Osnovni sud u Banjoj Luci zbog krivičnog djela Nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici. Bh. državljanin je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, 26. februara 2024., prilikom ulaska u BiH na prijelazu Gradiška, lišili su slobode J.K. (1989.) jer je ustanovljeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Prevara. Državljanin BiH je predat službenicima MUP-a Republike Srpske. Prethodno, 25. februara 2024., pripadnici ove jedinice su na osnovu raspisanih potraga lišili slobode dvije osobe na prijelazu Gradiška. Za bh. državljanina, A.H. (1986.), utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona raspisalo potragu zbog krivičnog djela Utaja. Kontroliran je na ulasku u BiH i predat službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona. Za državljanina Sjedinjenih Američkih Država i BiH, V.K. (1979.) ustanovljeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu zbog krivičnog djela Kompjuterska prevara. Kontroliran je na izlasku iz BiH i predat službenicima Policijske uprave Banja Luka. Uz navedeno, pripadnici ove jedinice su 24. februara 2024. prilikom ulaska u našu zemlju na prijelazu Gradiška lišili slobode S.V. (1980.). Utvrđeno je da Općinski sud u Bugojnu potražuje ovog državljanina Republike Hrvatske zbog krivičnog djela Napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti. Predat je službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu. Također, pripadnici ove jedinice, 23. februara 2024., lišili su slobode D.R. (1994.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Banjoj Luci zbog krivičnog djela Iznuda. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 23. februara 2024., na letu iz Istanbula, lišili su slobode A.K. (1985.), nakon što je ustanovljeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za njim zbog krivičnih djela Nasilje u obitelji i Bludne radnje. Bh. državljanin je predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Pripadnici Jedinice GPBiH Izačić su 23. februara 2024., lišili slobode I.M. (2001.) jer je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Državljanin R. Hrvatske je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Izačić i predat službenicima Policijske uprave Bihać, saopšteno je iz Granične policije BiH.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *