Zahvaljujući preventivnim akcijama policije, ali i uvođenjem policijskog časa, na području PU Zvornik zabilježen je samo jedan slučaj maloljetničke delikvencije od početke godine. To je smanjenje za oko 90 odsto jer je prošle godine u istom periodu zabilježno 11 slučajeva.

nikola-drobnjak-foto-r.jokic_

Kako su nam saopštili u PU Zvornik, u slučajevima maloljetničke delikvencije najviše je krivičnih djela protiv imovine.

– Imali smo samo jedan slučaj maloljetničke delikvencije od početka godine i u pitanju je bilo krivično djelo protiv imovine. Prošle godine smo imali 11 slučajeva gdje su osim djela protiv imovine, zabilježeni i slučajevi krivičnih djela protiv života i tijela i zloupotrebe opojnih droga. Ovakvoj situaciji su značajno doprinijele mjere koje redovno sprovodimo, a to su edukativna predavanja, pojačano prisustvo policajaca na terenu, a time i oko škola, kao i školski policajac koji je u svakom trenutku dostupan djeci i koji je kod njih izgradio veliko povjerenje – rekao nam je Miljan Bobar, portparol PU Zvornik te istakao da su i vanredne mjere, odnosno uvođenje policijskog časa značajno uticale na dobre rezultate u radu po pitanju maloljetničke delikvencije.

????????????????????????????????????

Prema njegovim riječima, takođe od početka godine nije zabilježen nijedan prekršaj javnog reda i mira u kome su učestvovala maloljetna lica, ali ni među prekršiocima policijskog časa takođe nema maloljetnika. On je dodao da će se sve prevetnivne mjere i predavanja biti nastavljene i naredne školske godine.

Prošle godine je među maloljetnim delikventima bilo i onih sa 14 godina, što sada nije slučaj.

Nikola Drobnjak, koji je u zvorničkom Centru za socijalni rad zadužen za slučajeve maloljetničke delikvencije, kaže da su najbitniji razlozi zašto Policijska uprava Zvornik, a samim tim i Centar za socijalni rad u posljednja dva mjeseca nisu zabilježili slučajeve maloljetničke delikvencije jeste i sama činjenica postojanja policijskog časa te zabrana okupljanja u veće grupe.

– U evidenciji maloljetničke delinkvencije tj. krivičnih i prekršajnih djela maloljetnika dolazimo do činjeničnog stanja da se ista uglavnom dešavaju u vremenskom periodu od ponoći do četiri sata ujutro. Takođe, ta ista djela u velikom procentu se čine pod dejstvom alkohola ili narkotičkih sredstava, a opet u unaprijed navedenom dijelu dana – ističe Drobnjak i dodaje da to sada nije bilo moguće.

– Jedan od razloga nepostojanja maloletničke delikvencije jeste i činjenica da nisu radile školske ustanove, ali sam procenat činjenja krivičnih i prekršajnih djela u okviru škole je neznatan, no i on je bio opet prisutan – naveo je Drobnjak.

Prošle godine maloljentik otuđio računare iz škole

Jedini maloljetnik koji je ove godine počinio prekršaj je lice koje je na području Bratunca iz radnih mašina otuđivalo dizel gorivo. Suprotno tome, u toku prošle godine, u Osmacima se jedan maloljetnik odlučio da iz osnovne škole otuđi računare dok su na području Zvornika maloljetnici skidali znakove sa vozila, saopšteno je iz PU Zvornik.
(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *