Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za područje Bosne i Hercegovine zbog očekivanih obilnijih padavina, olujnih udara vjetra i novih sniježnih padavina.

Upravo Vam donosimo fotografiju iz Banja Luke, gdje je za protekli sahat vremena, napadalo i preko 30 cm novog snijega. Zbog veoma gustog snijega, na cijelom teritoriju usporen je saobraćaj.

BL-snijeg

Na snazi je crveni meteoalarm u Bosni i Hercegovini
Cijela država je u opasnostiUpozorenje vrijedi za danas tokom cijelog dana i u noći s petka na subotu. Kako se navodi u saopćenju FHMZ-a, u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne očekuju se obilnije padavine. Očekivana količina padavina u pomenutim područjima od 60 do 100 l/m2.

Sutra se na istoku Bosne očekuje se od 2 do 10 l/m2, a u ostatku naše zemlje, uglavnom, od 20 do 40 l/m2. Veći dio dana će puhati umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar, povremeno sa olujnim udarima. Udari vjetra od 40 do 60, lokalno do 70 km/h.

Na planinama od 90 do 100 km/h, lokalno i iznad 100 km/h. Snijeg se očekuje u večernjim satima i u noći sa petka na subotu. Očekivana visina novog sniježnog pokrivača od 5 do 15 cm, lokalno od 20 do 25, na planinama od 20 do 30 cm, lokalno do 40 cm, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(N1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *