Prodanović: Pokrećemo sudske procese protiv bivšeg načelnika Bratunca zbog brojnih malverzacija

Bratunac i Srebrenica postaju slijepo crijevo države, a javni prijevoz prema ovim gradovima bio je mnogo bolji 70-tih godina prošlog vijeka nego danas.

Poručio je ovo načelnika Opšine Bratunac i visoki funkcioner SNSD, Lazar Prodanović komentarišući informaciju da ova i susjedna opština Srebrenica ostaju bez autobuskih linija.

Prodanović pojašnjava da jedino “Trans turist“ Tuzla, dva puta dnevno, održava kontuitet javnog prijevoza na relaciji Srebrenica – Bratunac – Zvornik – Kalesija – Tuzla.

U druge gradove stanovnici ovih podrinjskih gradova mogu i autobusom koji saobraća na relaciji Srebrenica – Bratunac – Milići – Vlasenica – Han Pijesak – Sokolac.

– Kad je u pitanju lokalni autobuski prevoz mi nemamo nijednu liniju prema udaljenijim mjestima. Organizovali smo autobuski prevoz za učenike, ali u vrijeme zimskog ili ljetnog raspusta građani nemaju mogućnost prevoza. Zato imamo egzodus. Prije rata u Bratuncu je u seoskim osnovnim školama bilo upisano više od 2.500 učenika, a danas ih nema ukupno 100 – kaže Prodanović.

Od 1. januara prevoznik iz Zvornika ukinuo je jedinu liniju prema Bijeljini i Banjaluci, a u petak su zatražili subvencioniranje linije Zvornik – Bratunac, pa se očekuju razgovori na tu temu.

– Prije dva mjeseca sam ih molio da se održi linija Srebrenica – Bratunac – Zvornik prema Banjaluci, ali nisu nikakav odgovor dali. Zamolio sam da se ponovo uspostavi linija Zvornik – Drinjača – Polom – Bratunac. Radi se o selima pored Drine koja su potpuno odsječena. Uputićemo zahtjev i Kantonu Sarajevo, jer vidimo da je predviđena linija Srebrenica – Sarajevo, a to bi i nama puno značilo – kaže Prodanović.

On ističe da bi vjerovatno ta linija išla preko Kladnja i Olova, ali to ne mijenja ništa, bitno je da onaj ko putuje za Sarajevo stigne do Sarajeva.

Prodanović ističe da će tražiti i da Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo saobraćaja ima odgovor, jer je ovo “vitalno nacionalno pitanje”.

– Nije nacionalno pitanje ko je veći Srbin, Bošnjak ili Hrvat već kako da popravimo katastrofalnu situaciju sa depopulacijom. Zabrinut sam, jer ovo će biti mjesta kojima je i Bog rekao posljednje zbogom – rekao je Prodanović za “Avaz”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *