Načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović sa svojim saradnicima, danas je posjetio povratnike srpske nacionalnosti u mjesnoj zajednici Baljkovica.

Nacelnik Sapne u Baljkovici

U prijatnoj i prateljskoj atmosferi, općinski načelnik se tokom razgovora sa mještanima informisao o položaju i stanju povratnika, te o potrebama lokalnog stanovništva. Ono što su mještani Baljkovice  istakli kao prioritet jeste rješavanje problema putne komunikacije, kako one koja vodi do Sapne, tako i djela puta koji vodi za Zvornik.

Općinski načelnik se lično uvjerio da je putna komunikacija u izuzetno lošem stanju i obećao je interventno djelovanje na sanaciji onih djelova koji su najviše oštećeni. Također, načelnik će zadužiti općinsku službu da što prije pripremi projekat rekonstrukcije putne komunikacije a potom će u saradnji sa opštinom Zvornik, Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a, te Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, pokušati iznaći sredstva za realizaciju tog projekta.

Zudin u Baljkovici

Dio Baljkovice, naseljen povratnicima srpske nacionalnosti, se nalazi na razmeđu čak četiri općine, Sapne i Kalesije u Federaciji BiH, te opština Zvornik i Osmaci u RS-u, i do sada se u njega vratilo oko petnaestak domaćinstava a povratnici se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom.

Povratnici su se srdačno zahvalili načelniku na posjeti uz nadu da će učiniti sve što je u njegovoj moći koko bi im se omogućio normalan život na njihovim imanjima.

(tekst i foto Radio Glas Drine)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *