Protestni skup meštana, nezadovoljnih što se veliki broj ilegalnih migranata nalazi u njihovom mestu, održan je ovog petka (19. jun) u centru Banje Koviljače. Na početku skupa poručeno je da se želi samo rešavanje problema koji postoji i da u ovom okupljanju nema ‘’verske i rasne netrpeljivosti, mržnje i prezira jer je svaki čovek dostojan poštovanja’’.

Pred oko 400 građana Banje i Loznice govorio je meštanin Ilija Vasić koji je rekao da je ‘’možda nečija nesmotrenost’’ učinila da se u Koviljači ponovo nađe ‘’veliki broj ilegalnih migranata koji nekontrolisano borave na više lokacija, šetaju se slobodno bez dokumenata, provaljuju u kuće meštana, kradu, kamenuju vozove, obijaju kioske…’’. Kako je rekao, svakoj razumnoj osobi nameću se pitanja kako je moguće da stanovnik Pakistana, Avganistana, Bangladeša uđe u Srbiju i bez ikakvih indentifikacionih dokumenata pređe preko 500 kilometara i dođe u Banju Koviljaču, Loznicu, Borinu, Brasinu i druga mesta? On je zapitao i kako je moguće da neko ko nema lična dokumenta, kako je rekao, napravi interni dogovor sa gradskom upravom Loznice da svi migranti budu na železničkoj stanici u Koviljači, da taksisti i autobuski prevoznici koji dovoze migrante prenose da samo prate jasne instrukcije koje su im date?

Najava blokada saobraćajnica i radikalnijih mjera na protestu protiv ilegalnih migranata u Banja Koviljači
FOTO: Lozničke Novosti – Protest u Banja Koviljači ovog petka

Ko im je dao instrukcije da u velikom broju migrante dovoze u Banju Koviljaču? Kako je moguće da neko ko nema lična dokumenta kupuje u našim prodavnicama platnim karticama Poštanske štedionice, ko im ih je izdao, zašto država ne reaguje i najvažnije, zašto gradska uprava nije odgovorila na dva naša dopisa? Zahtevamo od gradske uprave da se migranti hitno isele iz Banje Koviljače, posebno sa železničke stanice i da se spreči njihovo naseljavanje na celoj teritoriji grada Loznice. Želimo da se problem trajno reši i molimo Lozničane da nam pomognu i da ga zajednički rešimo – kazao je on okupljenima.

Kako je naglasio, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, protesti će biti ‘’radikalizovani blokadom ključnih saobraćajnica, privlačenjem medijske pažnje na svim nivoima, masovnim internet kampanjama, pokretanjem inicijative za podnošenje krivične prijave protiv NN lica koja su svojim postupcima ugrozila bezbednost čitave populacije Loznice sa nesagledivim posledicama po građane i privredu kraja’’. Naša borba će prestati kada svi zahtevi budu ispunjeni i kada dobijemo čvrste garancije o održivosti tih zahteva u budućnosti, rekao je on na kraju. Govorilo je još nekoliko meštana, a jedan od njih je kazao da su nekada turisti ovde dolazili vozom koji sada nema gde da stane jer su u stanici migranti, da nestaju drvene šupe i garaže jer oni u staničnoj zgradi lože vatru.

Turisti koji nam i stignu javljaju prijateljima da ne dolaze ovde. Mi živimo od turizma i šta ćemo bez gostiju – zapitao je on.

Meštani Saša Opanković kaže za portal LN da je svrha skupa da privuče pažnju i poruči nadležnima da pod hitno i nešto preduzmu i izmeste ilegalne migrante iz Banje Koviljače.

Prisustvo policije i žandarmerije daje nam osećaj sigurnosti, ali to nije rešenje. Ne možemo da se zadovoljimo time da nam u dva terenska vozila žandarmerija patrolira banjom, a mi smo turističko mesto – kazao je i dodao da nije prijatno u večernjim satima sresti grupu od pedesetak migranata kako ulaze u banjski park i da su meštani zabrinuti za svoju i bezbednost svoje dece.

koviljacaportite

Večeras je na železničkoj stanici bilo ilegalnih migranata, kažu da su iz Avganistana, ali ne u velikom broju kao pre nekoliko dana, kao i dva vozila žandarmerije. Migranti kažu da su prema njima i policija i žandarmerija veoma korektni kao i da ne žele da prave ‘’nikakve nevolje’’

Veliki broj migranata ponovo se pojavio u Banji Koviljači po prestanku vanrednog stanja, a pošto sve, kako mnogi kažu, podseća na situaciju sa ilegalnim migrantima iz 2011. godine, građani Banje Koviljače tražili su još 4. juna reakciju lokalne samouprave, odnosno ”hitno i trajno izmeštanje migranata sa železničke stanice u Banji Koviljači”, kao i trajno izmeštanje migranata i sprečavanje zadržavanja migranata na teritoriji grada Loznice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *