Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u prošloj godini ukradeno je 126 vozila, što je za 26,7 odsto manje nego u 2015. tokom koje su lopovi odvezli 172 automobila. Na meti lopova uglavnom bila su vozila proizvođača “Folksvagen”, “Audi” i BMW.

PassatNajviše se kradu “golfovi”, a zatim “pasati” i “audiji”. Na ljestvici njihovih želja visoko su i razni modeli “mercedesa” i “audija” – pojasnio je Milan Salamadija, portparol MUP RS i dodao da se vozila najčešće kradu s javnih parkinga i površina, piše Glas Srpske.

Najskuplji automobil koji je ukraden prošle godine bio je “porše makan” vrijedan 98.000 švicarskih franaka ili oko 180.000 KM. Ukraden je 10. augusta u Kozluku. Vlasnik ovog četvorotočkaša imao je sreće pa je policija za svega sedam dana pronašla vozilo i vratila mu ga.

Porsche Macan

Policijski podaci govore da su lopovi prošle godine najviše krali vozila na području Banjaluke, Doboja i Prijedora. Slijede Istočno Sarajevo i Zvornik.

– U Banjaluci je tokom tog perioda ukraden 51 automobil, a u Doboju 19 četvorotočkaša. Prijedorski CJB zabilježio je 17, a CJB Istočno Sarajevo 14 krađa. I u Zvorniku je ukradeno 14 vozila – rekao je Salamadija.

Za razliku od ovih gradova, vlasnici automobila u Trebinju i Bijeljini ne treba toliko da strahuju, jer su za 12 mjeseci u “gradu pod platanima” ukradena svega četiri automobila, a u Bijeljini njih devet.

U policiji su pojasnili da lopovi često nakon krađe uz pomoć saradnika falsifikovanjem dobijaju nove identifikacione oznake za automobile. Nakon toga ta vozila s lažnim papirima uglavnom se prevoze u druge države, gde ih uz lažnu dokumentaciju registruju i koriste kao legalna.

Prema podacima MUP RS, lopovi sve više koriste savremeniji alat za svoje “pohode” na omiljene četvorotočkaše.
– Tehnike za krađu su raznolike, od korišćenja originalnih ključeva, provaljivanja u vozilo pomoću sirovih ključeva za lomljenje brave, spajanja kablova do otimanja vozila uz pretnju silom ili oružjem. Lopovi često idu u krađu sa specijalizovanim alatom tzv. “čupalicama” za vađenje uloška brave i dekodiranje elektronskim alatima – pojasnili su u policiji.

(Euroblic/Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *