U bratunačkom naselju Konjević Polje, 22. juna ove godine, u organizaciji Udruženja građana Podrinje i medžlisa u Bratuncu, Zvorniku, Srebrenici i Bratuncu, bit će organizovan drugi po redu iftar pod nazivom „Bošnjaci na Drini“ na kojem će prisustvovati više od 7.000 postača iz cijele BiH. Nešto ranije 18.juna u sklopu manifestacije Dani Hasana Kaimije biće organizovan veliki iftar na stadionu Divič kod Zvornika gdje se takođe očekuje hiljade gostiju.

Najveći iftar na Balkanu: U Konjević Polje stiže više od 7.000 postača iz cijele BiH i dijaspore
Azmir Husić i dr.Elmir Jahić lideri udruženja Podrinje
Organizatori iftara u Konjević Polju smatraju da će ovo biti najbrojniji iftar na Balkanu. Pored Bošnjaka povratnika, i građana iz cijele BiH i dijaspore, očekuje se dolazak mnogobrojnih predstavnika Islamske zajednice i vlasti, predvođenih reisu-l-ulemom Husein efendijom Kavazovićem i bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

-Ovaj iftar je snažna poruka odlučnosti Bošnjaka da budu svoji na svome, da Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu i dokaz da Bosne i Hercegovine ima tamo gdje ima Bošnjaka. Mi na ovaj način želimo pokazati da Podrinjci imaju puno toga pozitivnog i lijepo da pokažu i želimo se okupljati i družiti oko ovako finih i pozitivnih događaja. Naš najodabraniji mjesec, koji je i mjesec druženja, je idealna prilika za to, kazao je za Bportal.ba doc. dr. Elmir Jahić, predsjednik Udruženja građana Podrinje.

Najveći iftar na Balkanu: U Konjević Polje stiže više od 7.000 postača iz cijele BiH i dijaspore

Istakao je da ovaj iftar ima simboličnu vrijednost, jer će se postači okupiti u Konjević Polju, mjestu gdje je izvršen stravičan zločin, a sada, više od dvije decenije, na istom mjestu se rađa život i slave pozitivne vrijednosti.
Prema Jahićevim riječima, bit će organizovani brojni autobusi iz povratničkih mjesta u Bratuncu, Zvorniku, Srebrenici i Vlasenici, ali i iz nekih mjeseta u Federaciji BiH, kao što su Srebrenik, Tuzla, Sarajevo…

Prije iftara će biti upriličen kulturno-vjerski program, tokom kojeg će nastupiti horovi, ali i povratnička djeca. Inače, prošle godine je organizovan prvi put iftar u Konjević Polju, na kojem je prisustvovalo oko 4.000 ljudi.

Tuzlanski.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *