Nakon velike policijske akcije u Bijeljini, šest osoba zadržano u pritvoru, oglasili se iz OJT Bijeljina

Okružno javno tužilaštvo Bijeljina izdalo je saopštenje nakon velike akcije na području Semberije, a u saopštenju se navodi:

Uspješno realizovana zajednička višemjesečna istraga OJT u Bijeljini i Tužilaštva BiH

Ovlaštena službena lica Policijska uprava Bijeljina, Odjeljenje za organizovati kriminal i droge, zajedno sa Upravom za teški i organizovani kriminal MUP-a RS-a, a u saradnji sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA i Graničnom policijom BIH, pod nadzorom postupajućih tužilaca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dana 12.01.2024. godine, na području Grada Bijeljina uspješno su realizovali pretrese na više lokacija, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti i tragovi koji potiču iz krivičnih djela u vezi sa organizovanim kriminalom i neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, te neovlaštenim prometom oružja i eksplozivnih naprava .

Slobode je lišeno šest lica A.K., M.M., B.R., D.R., Ž.LJ. i D.S., nad kojima je izvršena kriminalistička obrada, te su ispitana u svojstvu osumnjičenih. O njihovom daljem statusu će, u zakonskom roku, odrediti postupajući tužioci.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oko 1 kilogram opojne droge Cannbis Sativa (L) konoplja, 32 grama opojne droge kokain, dvije poluautomatske i dvije automatske puške, veća količina minsko – eksplozivnih sredstava, tri nagazne mine tzv. paštete, dva upaljača za nagazne mine, dva kabla za potezne mine, dvije table plastičnog eksploziva, dva štapina plastičnog eksploziva i dva pripadajuća upaljača za njihovo aktiviranje, mašina za vakumiranje sa tragovima praškaste materije, oko 750 komada metaka za automatsku pušku kalibra 7,62 mm, veći broj ručnih bombi, dvije zolje, prekursori za proizvodnju amfetamina – akumulatorska kiselina, mikseri za pravljenje i uvećanje smjese, posude za miješanje, 5 litara metanola, oprema za opremanje labaratorije za uzgoj opojne droge marihuana – lampe, saksije i sistem električnog napajanja, filter pročišćivač vazduha kao i drug predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su izvršena navedena krivična djela.

Tokom zajedničke višemjesečne istrage ostvarena je izuzetna saradnja između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, kao i ovlaštenih službenih lica Odjeljenja za organizovani kriminal i droge PU Bijeljina, Uprave za teški i organizovani kriminal MUP-a RS-a, Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA i Graničnom policijom BIH, koja saradnja će se nastaviti i ubuduće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *