Sardine su izuzetno hranjive i mogu se smatrati superhranom zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina D i drugih važnih hranjivih tvari.

Stručnjak za anti-age medicinu Vicinte Mera uvrstio ih je na svoj popis najboljih namirnica za usporavanje procesa starenja. Osim toga, drugi stručnjaci istaknuli su i ostale prednosti koje nudi ova riba.

Jedan od najkorisnijih aspekata sardina povezan je s načinom na koji poboljšavaju rad mozga i naše raspoloženje. Sardine imaju visok sadržaj vitamina B12 koji pomaže u ravnoteži nervnog sistema.

“Sardine osiguravaju esencijalne hranjive tvari za mozak i utiču na sintezu neurotransmitera koji su neophodni za održavanje dobrog raspoloženja i normalnog rada intelektualnih funkcija”, objasnila je doktorica medicine Mar Mira za Vogue.

Farmaceutkinja Teresa Climent tvrdi da ulja u ribama poput sardina mogu spriječiti gubitak kose. Slično tome, stručnjakinja za ljepotu i zdravlje Claudia di Paolo kaže da bira masnu ribu poput sardina kako bi spriječila starenje kose zahvaljujući visokom nivou proteina, vitamina B12 i omega-3 kiselina.

Profesor i doktor biokemije i molekularne biologije Óscar Lorenzo navodi da je vitamin D uključen u više od 200 tjelesnih funkcija koje utiču na niz različitih područja, uključujući regulaciju takozvanih hormona sreće. “Nedostatak vitamina D povezan je i s povećanim rizikom od kardiovaskularnih problema i određenih kožnih bolesti.”

Iako nutricionisti gotovo uvijek preporučuju jesti svježe namirnice umjesto konzerviranih ili smrznutih, sardine u konzervi (srdele) su izvrsna opcija, u razumnim granicama. No trebamo tražiti one koje ne sadrže višak soli i koje su pakovane u maslinovo ulje.

Nutricionistica María Sánchez objašnjava da maslinovo ulje čuva sadržaj nezasićenih masnih kiselina bolje od drugih opcija.

“Premda su konzervirane sardine zdrave, na ovu vrstu proizvoda trebamo gledati kao na povremenu alternativu, a ne kao redovnu zamjenu za svježu ribu”, prenosi Index.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *