Namirnice koje čiste jetru i ubrzavaju sagorijevanje kalorija

Šta god da tokom života pojedemo i popijemo, prolazi kroz našu jetru.

Upravo zato taj organ trpi i upija sve naše loše prehrambene navike i svojim radom štiti naše tijelo. Ako želite da učinite dobru stvar za svoje tijelo, a time i za jetru, saznajte kako je održati zdravom i čime je “očistiti”.

Masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lijekovi glavni su neprijatelji naše jetre, koja u tijelu ima funkciju filtera koji čisti organizam od štetnih sastojaka.

Ali, upravo zbog teškog posla koji obavlja jetra može biti vrlo opterećena, a to može da izazove zdravstvene probleme.

S obzirom na to da jetra nije povezana s našim nervnim sistemom, bolesna jetra neće nas boljeti i zbog toga je bolest vrlo teško otkriti. Dobra vijest je da se jetra regeneriše i skoro svaka šteta može se popraviti.

Namirnice koje čiste jetru:

1. Bijeli luk – podstiče stvaranje enzima koji pomažu tijelu da izbaci toksine.

2. Citrusi – bogati vitaminom C, citrusi su snažan antioksidans koji pomaže jetri da brže apsorbuje štetne materije.

3. Cvekla – bogata flavonoidima, stimuliše jetru i poboljšava njen rad.

4. Zeleni čaj – sastojak katehin kojim je ovaj čaj bogat snažan je antioksidans koji čisti organizam.

5. Zeleno lisnato povrće – đpinat, kelj, blitva i salata prepuni su hlorofila i vrlo su djelotvorni u neutralisanju i izbacivanju toksina iz krvnog sistema.

6. Ananas – prepun je vitamina C i djeluje kao prirodni duiretik koji tijelo oslobađa od toksina.

7. Menta – lišće nane je bogato flavonoidima koji djeluju kao snažan antioksidans.

8. Đumbir – vrlo moćan antioksidans koji ubrzava metabolizam, pomaže kod izbacivanja masnoće iz tijela.

9. Orasi – sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina, kao i aminokiselina koje ubrzavaju proces detoksikacije.

10. Kupus – baš poput brokule i karfiola, kupus snažno djeluje na enzime jetre, koji regulišu rad jetre i ubrzavaju njezin rad, prenose Vijesti.me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *