Suhe šljive Zvornika i Podrinja: Slasna tradicija koja opija mirisom i fascinira okusom (FOTO)

Stručnjaci se slažu da bi san trebao biti prioritet ako se želimo probuditi puni energije.

No, postoje i neke namirnice koje se smatraju ključnima za više energije.

1. Složeni ugljikohidrati

Prema American Heart Association, složeni ugljikohidrati, za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, probavljaju se sporije i sporije otpuštaju glukozu u krvotok. Zato nam konzumacija složenih ugljikohidrata može pomoći da se osjećamo kao da smo puni energije u toku dana. Namirnice koje se sastoje od složenih ugljikohidrata su: pšenični hljeb, slatki krumpir, zobena kaša, sjemenke bundave i jabuke.

2. Hrana bogata vlaknima

Konzumacija hrane bogate vlaknima može biti izvrstan trik za više energije. Konzumirajte bobičasto voće, suhe šljive ili lisnato povrće, posebno špinat.

3. Masnoće korisne za srce

Uobičajena skupina namirnica za koju nutricionisti kažu da može poslužiti kao odličan pojačivač energije, su masnoće koje su zdrave za srce. Razmislite o avokadu, tofuu, maslinama, sardinama, tamnoj čokoladi i lososu.

4. Voda

Voda se često zanemaruje, ali zapravo može povećati energiju. Osjećaj dehidracije može djelovati na raspoloženje i uzrokovati osjećaj tromost. Opća smjernica je da u danu trebamo šest do osam čaša vode, a računaju se i čaj i kafa. No, dijetetičarka Amy Goodson za New York Post tvrdi drugačije.

“Istina je da mnogo toga određuje koliko vode trebate, uključujući vašu dob, spol, nivo aktivnosti i cjelokupno zdravlje. Za žene je ukupna količina vode oko 11.5 šoljica dnevno, a za muškarce oko 15.5 šoljica.”

“Međutim, ove procjene uključuju tečnost konzumiranu iz hrane i pića. Uzimajući to u obzir, ženama je potrebno oko devet šoljica tečnosti dnevno, a muškarcima oko 13 šoljica kako bi nadoknadili izgubljenu količinu vode”, poručila je Goodson, prenosi Index.hr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *