Naš reporter Emir Pašić zamalo izbjegao bombaški napad u Aleksandriji u Egiptu
Emir i prijatelji kreću u obilazak

Emir Pašić odnedavno je fotoreporter koji iz raznih dijelovasvijeta šalje fotografije za naš portal. Do sada ste mogli pogledati kako u toku dana i  noći izgledaju Mumbai u Indiji i Dubai u Ujedinjenim arapskim emiratima. Emir nam se prije nekoliko sedmica javio da će prolaziti kroz  Suecki kanal i neće imati pristup internet mreži.

Jutros smo dobili svježe fotografije iz Egipta, a koje su nastale u toku dana 9.aprila na području Aleksandrije. Podsjećamo da se tog dana desio težak teroristički napad u ovom gradu i Kairu, kada je ubijeno vise od 30 ljudi u ova dva napada. Emir nije imao pristupa internetu do sinoć i onda nam je ispricao o tom danu. Tog dana Pašić je sa prijateljima krenuo prema atrakcijama grada ukljucujuci i Koptsku crkvu, a koja je bila meta napada, ali zahvaljujući pukoj sreći, tamo nisu stigli u planiranom vremenskom roku i samim tim se spasili. Za naš portal Pašić je kratko  prokomentarisao situaciju:

Naš reporter Emir Pašić zamalo izbjegao bombaški napad u Aleksandriji u Egiptu
Grad Aleksandrija je jedna velika luka

Nevjerovatno je sve bilo, obilazili smo znamenitosti Aleksandrije i onda haos potpuni. Inače se tih aprilskih dana ne osjećam baš najbolje jer evo više od 20 godina mi otac priča o strahotama iz tih dana 1992.godine u mom rodnom gradu Zvorniku. Gledajući tako ljepote Aleksandrije i uživajući u istim, kako bih otjerao negativne misli,  odjednom eksplozija, hiljade policajaca i vojnika u roku od nekoliko minuta oko nas, sve mi to vratilo slike o kojima je otac mi govorio. Nisam  se prepao, bio sam smiren i grupu mojih uspanicenih prijatelja koji nisu imali traume izdjetinjstva poput mene, uspješno sam sproveo nazad do luke u naš brod kruzer. Strašne scene su iza nas, a koje ne bih poželio da bilo ko više doživi. Javili smo se kao grupa i pokazali naše iskaznice najbližim nam policajcima u tom trenutku i oni su nas sproveli do našeg odredišta. Iz razgovora sam saznao da su pored bombi koje su eksplodirale tog dana u Egiptu, policajci i vojska spriječili aktivaciju još šest bombi” Ova priča Emira dobro se završila po njega i prijatelje kolege s posla koji su krenuli u obilazak turističkih atrakcija Aleksandrije.

Naš reporter Emir Pašić zamalo izbjegao bombaški napad u Aleksandriji u Egiptu
Centar Aleksandrije

Podsjećamo da je Aleksandrija drugi grad po veličini i drugo metropolitansko područje u Egiptu nakon Kaira a koji se prostire duž 32 km dugog područja uz obalu Sredozemnog mora, u sjevernom središnjem dijelu zemlje. Aleksandrija je najveća luka u Egiptu preko koje se obavlja oko 80% egipatskog uvoza i izvoza. Važno je turističko središte i važan industrijski centar zbog plinovoda i naftovoda koji vode iz Sueca.

Grad je osnovan oko malog grada 331. p.n.e. od strane Aleksandra Velikog. Postao je važan centar helenske civilizacije i ostao glavni grad helenskog Ptolomejskog kraljevstva i rimskog i bizantijskog Egiptu skoro 1000 godina, sve do muslimanskog osvajanja Egipta 641. godine kada je novi glavni grad osnovan u Fustatu (kasnije apsorbovan u grad Kairo). Antička Aleksandrija je najpoznatija po svjetioniku na Farosu, jednom od sedam čuda antičkog svijeta, svojoj velikoj biblioteci (najveći u antičkom svijetu, sada zamijenjena modernom bibliotekom).

Naš reporter Emir Pašić zamalo izbjegao bombaški napad u Aleksandriji u Egiptu
Gužva je usporila kretanje

Od kraja 19. vijeka, Aleksandrija je postala glavni centar međunarodnog brodarstva i jedan od najznačajnijih trgovačkih centara u svijetu, zahvaljujući jednostavnoj kopnenoj vezi između Sredozemnog i Crvenog more, i unosnoj trgovini egipatskog pamuka. Aleksandrija je bila drugi najmoćniji grad antičkog svijeta nakon Rima.

Aleksandrija6 aleksandrija2 Naš reporter Emir Pašić zamalo izbjegao bombaški napad u Aleksandriji u Egiptu

aleksandrija3

Naš reporter Emir Pašić zamalo izbjegao bombaški napad u Aleksandriji u Egiptu
Grad Aleksandrija je jedna velika luka

Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *