Milan Simatović i Velimir Škrbić, hirurzi iz Banjaluke, prijavljeni su Tužilaštvu BiH zbog sumnje da su umiješani u kriminalne radnje koje se istražuju u okviru akcije ”Spartakus”.
Kako ATV saznaje, osumnjičeni su da su pravili lažne ljekarske nalaze u kojima se navodilo da se Bojan Raonić iz Zvornika u određeno vrijeme nalazio na bolničkom liječenju u UKC Republike Srpske, što mu je omogućavalo da izbjegava Sud BiH.

Za to vrijeme Raonić se zapravo nalazio u Belgiji gdje je uhapšen i osuđen za organizovani kriminal i trgovinu narkotika. I Sud BiH Raonića je osudio na pet godina zatvora zbog falsifikovanja isprava, ali nije odležao ni dana. Navodno je i odlazak na izdržavanje kazne odlagao pomoću lažnih ljekarskih nalaza.

Prema nezvaničnim saznanjima, u spornim nalazima je navođeno da je Raonić na liječenju u UKC Republike Srpske bio čak i u martu 2021. godine, kada se nalazio u pritvoru u Belgiji.

Iz MUP Srpske saopšteno je da je Uprava za organizovani i teški kriminalitet podnijela izvještaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da su M.S. i V.Š. počinili krivična djela pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i krivično djelo primanje mita.
– Za navedene postoji osnov sumnje da su u periodu od februara 2020. do 30. decembra 2021. godine počinili navedena krivična djela obavljajući službenu dužnost u jednoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi u Banjaluci – saopštio je MUP Srpske.

Podsjetimo, u akciji ”Spartakus” uhapšeni su Bojan Đokić zvani Đurđo iz Zvornika, banjalučki advokat Dragan Stupar i Strahinja Pandurević iz Istočnog Sarajevo.

– Osumnjičeni su pod istragom zbog organizovanog kriminala, povezanog sa krijumčarenjem veće količine opojnih droga, pranjem novca i drugim krivičnim djelima. Predmet obuhvata organizovanu kriminalnu grupu koja je duži vremenski period djelovala na području BiH, a radi se o predmetu u kojem se realizuje međunarodna saradnja sa partnerskim institucijama i agencijama sa područja Belgije i ЕU, a koriste se i informacije dobijene dešifrovanjem Skaj i Anom aplikacija – saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Osim trojice pritvorenih pod istragom su još Bojan Raonić iz Zvornika, koji u Belgiji izdržava zatvorsku kaznu zbog trgovine drogom, zatim Zlatan Ćuk iz Bijeljine i Tomislav Petrović iz Pala, koji se nalaze u bjekstvu, Raonićeva majka Milada i drugi.

(srpskainfo.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *