Ovih dana pojedini mještani naselja Glodi kod Zvornika alarmirali su javnost zbog početka gradnje druge hidroelektrane na Drinjači kod ovog mjesta, čime će biti preusmjeren njen tok i čime će praktično nestati ove rijeke u donjem dijelu Glodi.

Nastavlja li se gradnja mini hidroelektrana na Drinjači, hoće li se u potpunosti uništiti ljepota ove rijeke!?

Javnost i mještani nemaju skoro nikakvih podataka o gradnji ove hidroelektrane, ono što se može saznati iz dostupnih informacija sa stranice vlade RS ukazuje na puno propusta u proceduri dodjele koncesije za MHE Parni lug.

Ono što je najvažnije, mještani nisu obaviješteni za javnu raspravu niti su upoznati sa studijom o uticaju na životnu sredinu. Ako dođe do izgradnje ove hidroelektrane, biće nepovratno narušena životna sredina i uništene prirodne ljepote rijeke Drinjače na ovom području.

Zbog svoje neinformisanosti, mještani Glodi su prije nekoliko godina propustili priliku da ospore gradnju MHE Medoš iznad Glodi, čime je nepovratno narušena ljepota kanjona Drinjače iznad Glodi.

Zanimljivo je da se u Zvorniku po ovom pitanju nikone oglašava od predstavnika ekoloških nevladinih organiazacija, ribočuvarskih službi, institucija, predstavnika vlasti do samog SAvjeta mjesne zajednice ovog naselja.

Tekst je u cijelosti preuzet od portala gornjaspreca-kalesija.com