Ne ostavljajte patrljke – najčešća greška prilikom rezidbe koštičavog voća

Mnogi voćari koji su priučeni rezači jer nemaju mnogo voćaka, ali i profesionalni rezači, u rezidbi koštičavih voćaka često prave grešku koja može u budućnosti da dovede do propadanja cijelog stabla.

rezidba-voca-2-880x495

O čemu se radi? Rezači zbog žurbe, ali i lošijeg, odnosno, gustog rasporeda grana u krošnji ostavljaju tzv. “patrljke”, to jest malo duže deblje grane koje se, u sljedećoj vegetaciji, osuše i potamne zbog čega ih često napadnu bakterije Pseudomonas syringae pv. syringae i Pseudomonas syringae pv. morsprunorum, uzročnici bakterijskog raka koštičavog voća.

rezidba-voca-1-200x200
Često su takve grane “gole” i nemaju na sebi pupoljke čime se povećava mogućnost zaraze. Ovo je naročito izraženo kod šljiva i kod njih se najčešće prave takve greške. Bez obzira što je grana koso orezana, svako ostavljanje dužih grana bez pupoljaka postepeno će da dovede do njenog sušenja.

Kako spriječiti sušenje?
Zato je kod šljiva, prilikom rezidbe, važno odsjeći granu do kraja, tj. do debla ili ramene grane, ako želimo da izraste nova grana. U suprotnom, doći će do sušenja patrljka.

Na slikama u galeriji ispod teksta se vidi kako su grane, tj. patrljci potamnili od prošlogodišnje rezidbe.

rezidba-voca-200x200

Može se zaraziti i deblo
Jača rezidba stabla može dovesti do rasta novih mladih grana koje će takođe, ako se orežu na patrljak, biti zaražene bakterijama, a može doći i do zaraze debla.

Da se to desilo, najbolje će se vidjeti po pojavi smole na deblu ili provodnici stabla. Jedini način da se spriječi širenje bolesti, ako se pojavi, jeste odstranjivanje patrljaka do osnove i primjena bakarnih sredstava i kreča tokom zimskog mirovanja.

Jabuke i kruške drugačije se režu
Kod jabuka i krušaka bočne grane sa rodnim pupoljcima, za razliku od šljiva, ne režu se do osnove već kosim rezom na “čep”. Ako se grana odreže do kraja neće doći do izbijanja i rasta nove grane.

Na posljednjoj slici je primjer je lošeg reza na čep prilikom rezidbe stabla kruške.

Pošto je vrijeme rezidbe obratite pažnju na ovaj detalj. Spriječićete zarazu debla i time uštedjeti novac i vrijeme za zaštitu stabala.

(Agroklub)

Pročitaj i ovo...
Loading...