Nedžad Salković: Kruna mog rada je što sam postao član Evropske akademije nauka
Akademik evropske unije

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović upriličio je prijem za estradnog umjetnika Nedžada Salkovića u povodu nedavnog članstva u Evropsku akademiju nauka. Dugogodišnje uspješno estradno djelo kandidovalo ga je za tu titulu.

Članstvo sa zvanjem akademika u odjelu umjetnosti Evropske akademije nauka dodijeljeno je Salkoviću koji važi za lidera sevdalinke na jugoslavenskom i bosanskohercegovačkom području.

Šest decenija uspješnog umjetničkog rada ovog vrsnog interpretatora sevdalinke Evropska akademija nauka znala je prepoznati te ovim imenovanjem potvrdila njegove mnogostruke darovitosti, znanja i glasovne sposobnosti.

– Pratili su moj rad i mene kao čovjeka, kao ličnost, oni su poželjeli da postanem njihov član, član Evropske akademije nauka, u zvanju akademika. Bio sam izuzetno iznenađen. U karijeri sam dobio puno društevnih i umjetničkih priznanja, a ovo je kruna na moj dosadašnji rad – kazao je Salković.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a Zlatan Muratović ističe da je čast i zadovoljstvo imati jednog takvog vrsnog umjetnika i izvođača sevdalinki, koji je kroz svoj dugogodišnji uspješan umjetnički rad promovirao pjesmu sevdalinku na našim prostorima.

Nedžad Salković: Kruna mog rada je što sam postao član Evropske akademije nauka
Akademik Evropske unije na prijemu u ministarstvu Vlade TK

– Evropska akademija nauka prepoznala je značaj koji je ovaj umjetnik ostvario kroz svoj život, generalno i kroz rad i kroz profesionalni angažman kada se govori o afirmiranju sevdalinke. Smatram da nam je toga potrebno, da toga imamo sve manje u ovim turbulentnim vremenima. Ovo je moj skroman doprinos, doprinos Ministarstva da jednim prijemom potvrdimo veličinu ovog umjetnika – rekao je ministar Muratović.

Nedžad Salković dobitnik je više od 30 festivalskih nagrada. Nosilac je niza srebrnih, platinastih i dijamantnih ploča.

(Faktor)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *