Zaključeno je da ukoliko bi se na neiskorištenim parcelama krenulo s uzgojem, u Sheffieldu bi se stvorio prostor od 98m2 po osobi za uzgoj hrane što je čak četiri puta više nego sada.
Uzgoj voća i povrća na neiskorištenim zelenim površinama u britanskom gradu Sheffieldu, mogao bi se povećati te tako poboljšati sigurnost snabdjevanja hranom za 90.000 ljudi, odnosno 15% stanovništva toga grada, navodi se u novom istraživanju.

vrt-cover-1-880x495

Naime, kako piše sciencedaily, samo 16% voća i 53% povrća koje se prodaje u toj zemlji, ondje je i uzgojeno dok se sve ostalo uvozi iz drugih zemalja.

Besplatno voće uskoro dostupno svakom stanovniku

Zbog toga su naučnici sa Univerziteta Sheffield sproveli istraživanja gdje se sve u gradu može uzgajati voće i povrće te su došli do zaključka kako su brojni parkovi, obronci pored puteva i šuma potpuno neiskorišteni, a imaju odličan potencijal za proizvodnju.

10% neiskorištenih parcela prehranilo bi 87.375 ljudi
“Trenutno je Velika Britanija potpuno zavisna o složenim međunarodnim lancima snabdjevanja, ali istraživanja sugerišu da postoji više nego dovoljno prostora za rast onoga što nam treba na kućnom pragu”, kaže istraživač dr. Jill Edmondson te dodaje da bi čak kultiviranje malog postotka raspoloživog zemljišta moglo pozitivno uticati na zdravlje gradskog stanovništva, poboljšati njegovo okruženje i pomoći u izgradnji nezavisnijeg prehrambenog sistema.

Uzgojite povrće i začinsko bilje na balkonu

Tim je u istraživanju koristio podatke iz Ordnance Survey i Google Earth te zaključio da ukoliko bi se na neiskorištenim parcelama krenulo s uzgojem, u Sheffieldu bi se stvorio prostor od 98m2 po osobi za uzgoj hrane što je čak četiri puta više nego sada.

“Kada bi se uzelo samo 10% od tih prostora, moglo bi se osigurati dovoljno voća i povrća za 87.375 ljudi, a ako bi se 100% ovog prostora koristilo za uzgoj hrane moglo bi se prehraniti otprilike 709.000 ljudi”, zaključuje Edmondson.

Ravni krovovi kao idealni vrtovi
Studija je takođe istražila potencijal uzgoja na ravnim krovovima, bez tla, koristeći metode poput hidroponike na zgradama i kućama.

Ove tehnike mogu omogućiti uzgoj tokom cijele godine uz minimalne potrebe za osvjetljenjem, a uz prikupljanje kišnice za navodnjavanje. Pronađeni su ravni krovovi koji predstavljaju ekvivalent 32 hektara zemlje u centru Sheffielda.

Kružna privreda – na krovu zgrade uzgajaju grgeče i povrće

“Velika Britanija trenutno uvozi 86% paradajza, a ako se samo 10% proizvodnje na ravnim krovovima namjeni tom povrću, moglo bi se zadovoljiti potrebe za više od od 8% stanovništva. Ako se koristi ¾ površine moglo bi se prehraniti čak 60% ljudi”, kaže Duncan Cameron, profesor i direktor Instituta za održivu hranu na Univerzitetu u Sheffieldu.

“Trebat će se dogoditi značajne kulturne i društvene promjene da bi se iskoristio ogroman potencijal naših gradova. Vrlo je bitno i da vlasti usko sarađuju sa zajednicama i da nađu pravu ravnotežu između zelenog prostora i vrtlarstva”, zaključuje Cameron.
(Agroklub)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *