Neobičan hobi zaljubljenika prirode iz mjesta Križevići, Hajvazi, Caparde i Dugi Dio (FOTO+VIDEO))
U punom sastavu

Neobičan hobi zaljubljenika prirode iz mjesta Križevići, Hajvazi, Caparde i Dugi Dio privlači sve veću pažnju mještana navedenih mjesta, ali i svih zaljubljenika u prirodu. Radi se o neformalnoj grupi OFF-ROAD koja okuplja vlasnike terenskih džipova i kojima se u slobodno kreću po brdskim dijelovima Crnog Vrha. Ovi zaljubljenici u prirodu svoje slobodno vrijeme provode u prirodi, vožnjom na nepristupačnim mjestima pomažući lovcima i njihovim društvima.

Neobičan hobi zaljubljenika prirode iz mjesta Križevići, Hajvazi, Caparde i Dugi Dio (FOTO+VIDEO))
Avdo Karić, trener Suljić i Sejad Mujkić pred polazak

Neformalna grupa okuplja šest stalnih članova i nekoliko povremenih, oni dolaze iz naselja koja gravitiraju vrhovima Dovište Orlić, Repišta, Križevačke njive, Motovska kosa, Mramorlje, Pandurica i Crni Vrh, to su sve uzvišenja koja se ubrajaju u obronke planine Majevica.

Razgovarali smo o ovom neobičnom hobiju sa Sejadom Mujkićem i Avdom Karićem, pokretačima ovog neobičnog načina druženja na našim prostorima.

Mi zaista volimo prirodu i neopisiv je osjećaj proći kroz svo ovo zelenilo koje se vidi, juriti kroz šume, prevrnuti se u jaruzi, iz nje izaći i onda za nekoliko minuta se naći na vrhu Orlića odakle vidite cijelu dolinu Spreče i više od pola Podrinja, kompletnu dolinu rijeke Hoče, većinu doline Sapne i dobar dio bosanskog i srbijanskog Podrinja. Udisanje nikotina poslije svega navedenog uz pogled koji opisah je neopisivo zadovoljstvo za mene, a tako i za moje prijatelje. Riječi su Avde Karića.

Našim angažmanom, kroz ovaj hobi, doprinijeli smo lakšem prihranjivanju divljači. Svu hranu potrebnu da se divljač na ovim prostorima dodatno i lakše prihrani kroz zimu, mi smo svojim džipovima izvezli na planinske vrhove. Pored toga potreban materijal za lovačke kućice i takozvane čeke opet smo mi  prevezli do odreiedištai to je nama veliko zadovoljstvo. Mi nijedan nismo ljubitelji pucnjave u životinje i onda na ovaj način učestvujemo i doprinosimo lovačkim grupama i udruženjima čiji smo i člaovi ujedno. Kaže za Zvornicki.ba Sejad Mujkić.

Neobičan hobi zaljubljenika prirode iz mjesta Križevići, Hajvazi, Caparde i Dugi Dio (FOTO+VIDEO))
Zimska dostava hrane za divljac i obilazk lovackih kucica

O planovima u skorije vrijeme uglas kažu

Da nastavimo uživati u ovim prirodnim blagodatima koje imamo kreću ći se sa našim mašinama. Neki od nas samoinicijativno učestvuju na džipijadama koje se organizuju u ovom regionu. Još uvijek nismo u planu da se zvanično registrujemo ili uzmemo grupno učešće na nekoj od džipijada koje nam predstoje. Plan nam je da se povežemo sa ljubiteljima džipova sa prostora Velje Glave i Udrča. Imamo neke informacije da i tamo ima zaljubljenika u prirodu kao što smo mi, pa bi mogli da isprobamo ko je spretniji u kretanju ovim našim vrletima koje ostavljaju bez daha.

Neobičan hobi zaljubljenika prirode iz mjesta Križevići, Hajvazi, Caparde i Dugi Dio (FOTO+VIDEO))
Ako ovo nije turistički potencijal neka nam neko pojasni što jeste

U skorije vrijeme napravit ćemo značajan krug kroz nekoliko općina. Krenut ćemo iz Mahale i doći do Potočana, pa onda Parlog, Motovo, Mramorlje, Dovište, Crni Vrh, Snagovo, Marčići, Sultanovići, Jošanica, Liplje, Samari, Velja Glava, Kamenica, Glodi tu odmoriti, pa nastaviti Bakrači,  Gornja Kamenica, Bijela Zemlja Papraća, Borogovo, Šeher, Osmaci, Hajvazi i Mahala odakle smo krenuli. To nam je želja i uskoro ćemo je realizirati. Koristimo priliku da pozovemo zaljubljenike vožnje kroz prirodu koji su sa područja Velje Glave i Udrča da nam se pridruže u neformalnom druženju koje nam predstoji.

Ovim smo završili razgovor o ovom neobičnom hobiju koji se razvija kako vrijeme prolazi i možda je prvi korak ka ozbiljnijem razmišljanju o razvijanju turizma i na ovim dijelovima našeg grada. Prednost je zasigurno što je ovo područje međa čak četiri lokalne zajednice i to sapne, Zvornika, Kalesije i Mahale. Vjerujemo da su lovišta i dovišta dobar potencijal da se ozbiljnije radi na razvoju turizma.

Neobičan hobi zaljubljenika prirode iz mjesta Križevići, Hajvazi, Caparde i Dugi Dio (FOTO+VIDEO)

Svi koj su u mogućnosti mogu se pridružiti ovoj neformalnoj grupaciji, a do tada uživajte u video snimcima koje su načinili ovi zaljubljenici u prirodu.

Uživajte u video zapisima nastalima na obroncima Majveice u međuzoni Zvornika, Somaka, Sapne i Kalesije.

zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *