Neradni dani povodom Međunarodnog praznika rada biće 1. i 2. maj. S obzirom da drugi dan republičkog praznika pada u nedelju, to se on prenosi na ponedeljak, 3. maj. Kao republički praznik obilježava se i 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

U skladu sa gradskom Odlukom o radnom vremenu u dane republičkih praznika dužni su da rade: zdravstvene ustanove, apoteke i preduzeća za snabdijevanje vodom, električnom energijom, prevoz putnika, preduzeća za održavanje puteva i vatrogasna jedinica. U njima je obavezno organizovati rad i dežurstva u obimu potrebnom za funkcionisanje njihove osnovne djelatnosti i za pružanje neophodnih usluga građanima.

Gradskom Odlukom definisano je da u dane republičkih praznika do 15:00 sati mogu da rade prodajni objekti pretežno prehrambene robe, kao i kiosci za prodaju štampe, butici, prodavnice cvijeća, frizeri i uslužne djelatnosti, radionice održavanja i popravke motornih vozila.

Sve vrste ugostiteljskih objekata u obavezi su da rade u skladu sa Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije.

S obzirom da se obilježavanje predstojećeg vjerskog i republičkog praznika poklapa u dane 2. i 3. maja, rad je potrebno usladiti prema gradskoj Odluci o radnom vremenu u dane republičkih praznika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *