Nevrijeme koje je zahvatilo cijelu Evropu, pa i našu domovinu prošlo jei kroz Zvornik. Mjesna zajednica Kučić Kula pogođena je ledom i velikim prolomom oblaka iznad dijelova ove ogromne mjesne zajednice. Zaseoci Tahići, grebe i Subašići pretrpejli su ogromne štete.

Nevrijeme zahvatilo Zvornik, strašni prizori dolaze iz mjene zajednice Kučić Kula
Nisu scene iz filma NOAH, ovo je prije par sati bilo u MZ Kučić Kula

Ono što je vidljivo preko društvenih mreža izgleda zastrašujuće. Zahvaljujući djelovanju protugradne odbrane, nevremena većih razmjera na teritoriju cijelog grada nije bilo. Nažalost dio Zvornika koji se nalazi u specifičnom svojevrsnom džepu i to između brda koja dijele doline Drine, Sapne i Hoče  dobio je ogromne količine vode i leda što je prouzrokovalo oštećenja na nedavno asfaltiranom putu u ovim dijelovima Zvornika.Nevrijeme zahvatilo Zvornik, strašni prizori dolaze iz mjene zajednice Kučić Kula
Led po golfu, naravno “Dvici” neće biti ništa, problem je voće i povrće i drugi usjevi

Mještani su i ovaj put, nedaći i nevremenu ekspresno odgovorili samoorganizovanjem u saniranju šteta nastalih nevremenom.

Nevrijeme zahvatilo Zvornik, strašni prizori dolaze iz mjene zajednice Kučić Kula
Kanali su se i ručno pročišćavali

Svoju nesreću su na facebooku opisali sljedećuim riječima

ZA SVE ONE KOJI ŽELE INFORMACIJE STA SE DESILO DANAS NA OGRANCIMA MJESNE ZAJEDNICE KUCIC KULA, I TO U TAHICIMA GREBICIMA I SUBASAMA : .NAIME PRICINJENE SU VECE MATRIJALNE STETE NA NOVO ASVALTIRANOM PUTU.

POGOTOVO NA DIONICI SUBASE – NJIVICA ZBOG OGROMNE KISE I LEDA.

NABUJALA VODA NIZ  PUT SA KOVACEVCA JE ZATRPALA PROLAZ NANJEVSI OGROMNE PECINE NA PROPUST ZA VODU KOD DŽEVADOVE KUCE I TIM SE SPRJECIO SLOBODAN PROTOK NABUJALE VODE KOJA SE SLILA SA KOVACEVCA .

VODA JE KRENULA ASVALTIRANIM DJELOM PUTA RUSECI PRED SOBOM BANKINE I NOSECI U PODNOZJE NJIVICE.

SVI OSTALI PROPUSTI I SAHTE ZA VODU SU PRIMILI I IZDRZALI NADOLAZECU BUJICU, TAKO DA JE ODNESENO PREKO DESET KUBIKA BANKINSKOG KAMENA.

SVE OVO JE DOVELO DO TOGA DA ASVALTIRANI DIO PUTA JE U KRITICNOM STANJU.

POD HITNO BI TREBALO PRISTUPITI NASIPANJU ISTOG I DOBETONIRANJU, SVE DO KANALA I POD HITNO IZRADA TRI RIGOLE NA TOJ DIONICI PUTA.

MOLE SE MJESTANI DA PRIDJU I POMOGNU REALIZOVANJU I SANIRANJU ISTE DIONICE.

Nevrijeme zahvatilo Zvornik, strašni prizori dolaze iz mjene zajednice Kučić Kula
Put je dobro potkopan

Ovaj poziv je urodio plodom i već je prikupljeno više od hiljadu maraka za radove. Narod sa ovih prostora je poznat po samoorganizovanosti i inicjativi, što je danas rijetkost. Ukoliko ima zainteresiranih da priteknu u pomoć ovim mještanima, rado ćemo Vas uputit na pravu adresu.
Pored ovih naselja, prema informacijama kojima raspolažemo, kiše su napravile probleme i na sporednim putevima u mjesnoj zajednici Tršić.

Nevrijeme zahvatilo Zvornik, strašni prizori dolaze iz mjene zajednice Kučić Kula

Zvornikci.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *