Nijemac porijeklom iz Palestine putuje biciklom prema Gazi, na svom putovanju posjetio Potočare i Srebrenicu (FOTO)

Abeda je početak rata zatekao u Gazi, tamo je proveo 5 sedmica, prije nego se vratio nazad u Njemačku, sada se odlučio na povratak u Palestinu. U Gazu putuje biciklom i na tom putu u saradnji sa organizacijom Barakah Charity prikuplja sredstva za izgradnju terenske bolnice u Gazi, s obzirom da su sve bolnice uništene, ovaj projekat je od životne važnosti.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini izrazio je želju da posjeti i oda počast žrtvama genocida u Srebrenici. Posjeta je upriličena jučer, 01.05.2024. uz podršku Barakah Charity in Bosnia and Herzegovina i udruženja Srcem za Podrinje, koji su bili naši domaćini u Srebrenici.

Nijemac porijeklom iz Palestine putuje biciklom prema Gazi, na svom putovanju posjetio Potočare i Srebrenicu (FOTO)

Abed je posjetio povratnike i majke Srebrenice, ali i mezarje u Potočarima. Istakao je da želi da doprinese očuvanju sjećanja na sve nevine žrtve u Bosni a Hercegovini, a naročito u Srebrenici i da njegov put nije samo “borba” za Palestinu, već za sve one koji traže pravdu.

Abed: “Poslednjih 6 mjeseci su za mene i mnoge od vas bili najteži trenuci u našim životima. Nakon što sam preživio rat u Gazi, moj život više nije kakav je bio prije. Prije rata moj najveći hobi bio je biciklizam i odlučio sam jednog dana posjetiti domovinu biciklom. Čak i prije rata, planirao sam da tu posjetu realizujem 2024., ali u sadašnjim okolnostima, morao sam da preispitam sve i bio sam na ivici da ne idem na put. Međutim, odlučio sam da krenem iz dva glavna razloga. Vrijeme koje sam proveo u Gazi naučilo me da se očaju i tuzi mogu suprotstaviti samo akcija i optimizam.

Nadalje, moja velika motivacija je da podržim svoje sugrađane u Gazi. U skladu s tim, odlučio sam izgraditi terensku bolnicu u Gazi zajedno udruženjem Barakah Charity.

Nakon što sam lično iskusio situaciju u bolnicama, shvatio sam koliko je važno dati ljudima priliku da se prema njima postupa s dostojanstvom i poštovanjem.

Svaka podrška, bilo kroz donacije, volontiranje ili dijeljenje našeg projekta, može napraviti razliku.”

Barakah Charity terenska bolnica je više od medicinske ustanove, simbol je nade i solidarnosti. Pružajući prijeko potrebnu medicinsku pomoć, od hitnog liječenja do dugotrajne njege, cilj nam je ne samo da spasimo živote već i da pomognemo da se vrati ljudsko dostojanstvo.

Nijemac porijeklom iz Palestine putuje biciklom prema Gazi, na svom putovanju posjetio Potočare i Srebrenicu (FOTO)

Abed je već nastavio svoj put prema Gazi, više informacija o tome kako možete podržati njegovu misiju možete pronači na web stranici: https://barakah.ngo/en/abed/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *