Nova vremenska prognoza predviđa narednih dana ''red sunca, red kiše...''

Facebook stranica BH Meteo koja se ozbiljno bavi prognoziranjem vremena, ove noći je saopštila predviđanja vremenskih ne/prilika u Bosni i Hercegovini. U nastavku prenosimo objavu u potpunosti i fotografiej nevremena koje su pogodile BiH

20.05. – 18:40 | Od večeras postepeno jačanje južnih i jugozapadnih visinskih strujanja, koja će nam u utorak(21.05.) donijeti u većem dijelu zemlje povremeno umjeren do na udare jak jugo i značajnije količine saharskog pijeska i prašine u zraku. Uz sve to i izrazito nestabilno vrijeme uz mjestimično kišu, pljuskove sa grmljavinom i nepogode.

Nova vremenska prognoza predviđa narednih dana ''red sunca, red kiše...''

Prvi na udaru mjestimično jačih pljuskova sa grmljavinom moguće da će se naći dijelovi Krajine, već u jutarnjim satima sutrašnjeg dana. Kasnije, od sredine dana i poslijepodne glavna zona nestabilnosti će biti uz Krajinu, sjever i sjeveroistok Bosne. Posebno se to odnosi na područja koja su uz rijeku Savu, gdje se u poslijepodnevnim satima mjestimično očekuju jači pljuskovi sa grmljavinom i nepogode uz led, jak vjetar i veću količinu kiše za kratko vrijeme.

U večernjim satima utorka i jugozapad Bosne te Hercegovina, prodorom hladne fronte sa zapada, mogu očekivati mjestimično jače pljuskove i grmljavinu.

Najmanje padavina uz rijeđu pojavu kiše ili pljuska se očekuje sutra u većem dijelu centralne i istočne Bosne zbog fenskog uticaja južnog strujanja i isušivanja zraka.

U noći na srijedu(22.05.) postepeno smirivanje vremena, ali poslijepodnevni sati srijede donose nove mjestimične pljuskove sa grmljavinom i nepogode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *