Obilježena 32. godišnjica stradanja Bošnjaka u Bratuncu (FOTO)

Obilaskom mjesta gdje su ubijani Bratunčani tokom 1992. godine i odavanjem počasti nedužnim žrtvama, danas je u Bratuncu obilježena 32. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom gradu u okviru višednevnog programa obilježavanja „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“.

Članovi porodica žrtava, preživjele žrtve, predstavnici Medžlisa islamske zajednice Bratunac, predstavnici udruženja koja okupljaju preživjele žrtve, te politički predstavnici položili su cvijeće kod gradskog stadiona u Bratuncu, te u fiskulturnoj sali OŠ ”Branko Radičević” (1992. godine OŠ “Vuk Karadžić”) gdje su bili zatočeni Bošnjaci Bratunca. Cvijeće je položeno i na spomen obilježju u mjestu Repače.

Iako je škola, nakon agresije, preimenovana u OŠ “Branko Radičević” ono šta se u njenim prostorijama u prvim mjesecima agresije događalo, do danas nije zaboravljeno.

U sklopu obilježavanja godišnjice zločina nad Bošnjacima Bratunca, danas je položeno cvijeće i proučena fatiha i na mnogim  drugim mjestima zločina nad bratunačkim Bošnjacima, među kojima i onih koji su ubijeni na obalama rijeke Drine.

Tim povodom, na Ljubovijskom mostu, koji spaja Bratunac i Ljuboviju, okupljeni su bacanjem cvijeća u Drinu prisjetili se žrtava koje su, nakon ubistva bačene u korito rijeke Drine, čiji posmrtni ostaci ni do danas nisu pronađeni. Upravo na ovom mjestu su još u aprilu 1992. godine počinjena prva ubistva Bošnjaka iz Bratunca.

Drina je nesumljivo najveća masovna grobnica na Balkanu, gdje su nasilnim putem okončani mnogi životi Bošnjaka. Ne smijemo dozvoliti da se zločini iz Bratunca 1992. godine ponove u budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *