s

Brojnim aktivnostima, odnosno izložbom likovnih i literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Sapne i Zvornika, okruglim stolom na temu “Napad i oslobađanje logora u Liplju”, te obilježavanjem 32. godišnjice od zločina nad mještanima naselja Kobilići, otvorena je ovogodišnja manifestacija “Dani odbrane Sapne 2024.”

Učenički likovni i literarni radovi govore o hrabrosti boraca i herojima ovog kraja i izloženi su u općinskoj sali.

Prvog dana manifestacija održan je i okrugli sto na temu “Napad i oslobađanje logora u Liplju”, na kojem su o ovom događaju govorili direktni učesnici i oslobodioci logora Mevludin Salihović, Asif Purdić i Muharem Sinanović-Šiško. Uvodničar na ovu temu bio je Mensur Smajlović.

Program je nastavljen u Kobilićima, gdje je obilježena 32. godišnjica od zločina nad mještanima Kobilića.

5. maja 1992. godine Kobilićani su pozvani na pregovore od strane komšija Srba, potpomognutih jedinicama JNA i paravojnim formacijama, a potom su na prevaru svirepo ubijeni. Njihova tijela zločinci su poredali u obliku polumjeseca, a jedno tijelo su postavili u sredinu kako bi simboliziralo zvijezdu.

Tim povodom, brojne delegacije položile su cijeće na mjesno šehidsko spomen-obilježje, a prisutnima su se obratili načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK-a Fedahija Ahmetović, glavni imam MIZ Zvornik, hafiz Izet ef.Salkanović, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Mehmed Pargan, te predsjednik GO SDA Tuzla Šefik Husić.

Nakon programa na šehidskom-spomen obilježju u Kobilićima, upriličen je obilazak i mezarja u ovom naselju te lokacije Prijeke njive, gdje su pronađena tijela ubijenih.

Manifestacija “Dani odbrane Sapne 2024.” nastavlja se danas obilaskom mezara načelnika štaba 206. vbb, brigadira majora Mehmeda Garibovića, zatim polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u Sapni, obilaskom mezara komandanta 206. vbb, brigadira Edhema Omerovića Tite i historijskim časom kod nekadašnje komande bataljona u Godušu.

Za danas je planiran i obilazak porodice rahmetli komandanta Tite.

(rtvglasdrine.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *