Dan 21. maj 1992. godine, u džematu Grbavci se pamti i obilježava kao jedan od najtužnijih dana.

Obilježena 25.godišnjica zločina nad mještanima Grbavaca

Tog datuma 1992. godine,  srpske paravojne jedinice uz učešće i pomoć lokalnih naoružanih Srba, bez ikakvog povoda i pruženog otpora etnički su očistile selo, ubijajući i zarobljavajući mještane.

U dva dana, u i ispred svojih kuća, na nekoliko odvojenih lokaliteta u Grbavcima i stratištu u Karakaju, ubijeno je više od 60 mještana bošnjačke nacionalnosti. Među njima je bilo i žena i maloljetnika.

Najviše žrtava bilo je iz porodice Avdić, među njima Halčo Avdić i njegovih 5 sinova. Većina posmrtnih ostataka stradalih, zapakovanih u vreće koje je koristila bivša JNA, pronađena je u masovnoj grobnici  Ramin Grob u Glumini u  jesen 1998. godine.

grobnica 2grobnica
Ukupno je za vrijeme rata smrtno stradalo 91 lice sa mjestom prebivališta ili rođenja u Grbavcima, što je oko 20 posto stanovništva. Po tome su Grbavci jedno od naselja u BiH sa najvećim stepenom stradanja. Niko još nije odgovarao za ovaj zločin iako su mnogi počinioci poznati.

Obilježena 25.godišnjica zločina nad mještanima Grbavaca

U nedjelju 21. maja sa početkom u 13 sati ispred spomen-obilježja žrtvama je održan prigodan program u znak sjećanja na ovaj zločin, a u mjesnoj džamiji proučen tevhid nevino stradalim Grbavčanima.Obilježena 25.godišnjica zločina nad mještanima Grbavaca
Žrtve pronađene u masovnoj grobnici Ramin Grob Glumina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *