Objavljena srednjoročna prognoza za BiH: Ozbiljnije zime i i većeg snijega za sada nema u najavi

Federalni meteorolozi izdali su vremensku prognozu sa izgledima vremena kakvi se prognoziraju za područje Bosne i Hercegovine do 21. decembra.

Na osnovu prognoze meteorologa sa BHMeteo.ba, danas je iznad većeg dijela zemlje tmurno, dok se više sunčanih intervala očekuje na zapadu Bosne i u Hercegovini. Prema nekim najavama u Zvorniku se za narednih deset dana očekuje promijenjivo vrijeme.

U dijelovima centralne, istočne i sjeveroistočne Bosni još malo “sitnih” padavina, na granici kiše i snijega. Zapuhat će slab do umjeren sjeverac a u Hercegovini bura – prohladno.

Za petak se prognozira stabilnije vrijeme, a veći dio zemlje će nakratko obasjati i sunce. Nešto više oblačnosti zadržat će se na krajnjem istoku i sjeveroistoku Bosne, dok je po kotlinama i duž riječnih tokova moguća dugotrajna magla. I dalje prohladno, u jutarnjim satima nerijetko mraz, ali uobičajno za ovo doba godine.

U subotu, 9. decembra meteorolozi najavljuju ponovni porast naoblake, a nizine i kotline veći dio zemlje preplavit će niska naoblaka pa i magla.”Generalno do kraja ove sedmice bez značajnijeg otopljenja, ali nema ni neke jake zime. Veće padavine za ovu sedmicu su završile, ostaje još lokalno ‘sitno’ istih sutra i u nedelju. Početkom iduće sedmice zatopljenje koje bi uz temperaturni inverziju kotlinama i nizinama uslovilo maglu. U drugom dijelu naredne sedmice rastu šanse za zahlađenje i padavine”,zaključuju sa BHmeteo.ba.

Što se tiče temperatura, iz FHMZ-a očekuju da će minimalne temperature zraka varirati od -6°C do -1°C u Bosni, na području Hercegovine od 0°C do 4°C. Najviše dnevne između -1°C i 4°C u Bosni do 8°C na jugu zemlje.

“Početkom naredne sedmice (11.12.) preovladavat će pretežno oblačno i stabilno vrijeme. Od srijede moguće su nove padavine koje bi mogle biti i obilnije. Padavine bi trebale biti u obliku kiše na većem dijelu zemlje. Snijeg se očekuje u višim područjima”, prognoziraju iz FHMZ-a.

Nestabilno vrijeme sa padavinama zadržat će se do 18. decembra. Jutarnje temperature kretat će se između -1°C i 5°C u Bosni do 9°C u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 6°C i 11°C, u Hercegovini do 15°C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *