Odbornik Skupštine opštine Srebrenica Almir Dudić nakon današnje sjednice: Ovo je završna faza genocida, bruka i sramota lokalnih srpskih političara

Skupština Srebrenice danas je usvojila, po mnogima, sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Sjednicu su prethodno napustili članovi Kluba Bošnjaka, a jedan od odbornika, Almir Dudić, medijima poručuje da se radi o potezu koji simbolizuje završnu fazu genocida.

Prema novom prijedlogu, ulica Maršala Tita će od sada nositi naziv Ulica Republike Srpske. Također, tu je i određivanje novog naziva Trg Republike Srpske za dosadašnji “Trg Mihajla Bjelakovića”, potom novi naziv “Park majora Koste Todorovića”, za dosadašnji naziv “Gradski park Srebrenica” Zatim, Dubrovačka ulica mogla bi biti zamijenjena sa dosadašnjim nazivom Reufa Selmanagića Crnog.
“Park se do sada jednostavno zvao Gradskim parkom, a sada će dobiti ime po četničkom vojvodi. Dalje, imat ćemo ulicu nazvanu i po Zekiću, a znamo iz haških svjedočenja kakva je bila uloga Zekića u naoružavanju uoči agresije na Bosnu i Hercegovinu”, naveo je kratko Dudić.

Pored naziva, za ovog odbornika iz Kluba Bošnjaka sporan je i cjelokupan proces.

“Sproveo se bez učešća Bošnjaka. U pitanju je nametanje političke sile. Vraćamo se skoro 30 godina unazad, ovo je već rađeno kada su Bošnjaci nakon genocida bili protjerani iz Srebrenice. Danas su Bošnjaci pristuni, ali nažalost, politički nemoćni da išta urade. Ovo je ujedno bruka i sramota lokalnih srpskih političara koji su ovim postupkom se odrekli antifašista kojima se divio cijeli svijet i koji su bili ono najbolje iz srpskog naroda u drugom sjetskom ratu”, naveo je za prisutne medije Dudić.

Dodao je da su se obraćali i Uredu visokog predstavnika, te da ih žalosti da iz OHR-a “ovo sve ćutke posmatraju.”

Bošnjaci su, rekao je, u nekoliko navrata poručivali da su spremni da sjednu i razgovaraju o prijedlozima koji ne bi vrijeđali niti jednu stranu.

“Ovo je poruka Bošnjacima da je ovo završna faza genocida”, poručio je.

Podsjetimo, iz pojedinih ambasada u Bosni i Hercegovini, ali i iz OSCE-a, danas je apelovano na srebreničke vlasti da ne povlače ovakav potez.

(N1.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *