10-04-2017-Izvornik-660x330Prvo pjevačko društvo „Izvornik“ i muzički orkestar „Muzika pele Pingau“ iz austrijskog grada Pingaua , sinoć su pripredili muzičko veče pod nazivom „Omladina govori muzikom“.

Saradnik na internacionalnom projektu koji finansira Evropska komsija i program „Erazmos plus“ Pero Spremo rekao je da se, u okviru ovog projekta, vrši razmjena kulture i obrazovanja između Ausrije i BiH, odnosno između Zvornika i Pingaua.

Spremo je dodao da saradnja austrijskog lokalnog orkestra „Muzika pele Pingau“ i Prvog pjevačkog društav „Izvornik“ počela 2015. godine. „Ovo je već treća godina kako zajednički implementiramo ovaj projekat, u okviru kojeg Prvo pjevačko društvo ‘Izvornik’nastupa kod njih, a oni kod nas“, rekao je Spremo. Valter Poš je rekao da se, osim muzike, članovi i jednog i drugog muzičkog orkestra, odnosno sa prijateljima iz Zvornika, istinski druže i uz muziku provode.

Umjetnički direktor Prvog pjevačkog društva „Izvornik“ LJubiša Popović naglasio je da je Gradska uprava Zvornik istinski podržala ovu saradnju muzičkih orkestara Zvornika i Pingaua i finsnijski svaki put omogućila muzičke nastupe i boravak prijatelja iz Austtrije. Gosti iz Austrije, u okviru ovog programa, u BiH ostaju četiri dana.

Osvit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *