Potvrđena optužnica protiv Vasića, Radovića, Spasojevića i Panića za zločine na području Zvornika 1992.godine

U Sudu BiH prethodnog dana je u poslijepodnevnim časovima održano ročište o prijedlogu o određivanju pritvora šestorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske koji su uhapšeni u Zvorniku pod optužbom za zločin u Orahovcu kod Zvornika nakon pada Srebrenice 13. i 14. jula 1995. godine, dok je Sretenu Miloševiću već određen.

Miloševiću je pritvor juče određen, a danas je održano ročište za Lazara Ristića, Dragoja Ivanovića, Mladena Mihajlovića, Predraga Ristića, Stanoja i Milorada Birčakovića.

Postupajući sudija Zoran Božić saopštio je da će o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora i mjera zabrane Sud izjasniti u zakonskom roku.

Postupajući tužilac je naveo da ostaju pri navodima iz prijedloga za određivanje pritvora s obzirom da je istraga u završnoj fazi, da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenih, te da Tužilaštvo smatra da imaju interes da kontakiraju sa osumnjičenima i sa saučesnicima.

Odbrane optuženih odbacile su navode Tužilaštva BiH, ističući da nema formalnog osnova za prihvatanje prijedloga.

Zahtjev Tužilaštva je proizvoljan, paušalan i bez iznošenja relevantnih činjenica i nema osnova da im pritvor bude određen, smatraju odbrane, koje su odbacile navode o opasnosti od bjekstva i ukazale na činjenicu da se događaj za koji se terete dogodio prije 20 godina tako da su njihovi klijenti imali mogućnost da već napuste teritoriju BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prije dva dana su na području Zvornika uhapsili sedam lica osumnjičenih za genocid u vezi sa krivičnim djelima individualna i komandna odgovornost i pomaganje propisana Krivičnim zakonom BiH.

(glassrpske.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *